LONDON, 8. travnja (Hina/Reuters) - Uz pomoć novoga jednostavnog kuhinjskog pomagala kuhari bi uskoro mogli otkriti ima li u hrani bakterija koje uzrokuju trovanje, izvješćuje britanski znanstveni časopis "New Scientist".
LONDON, 8. travnja (Hina/Reuters) - Uz pomoć novoga jednostavnog
kuhinjskog pomagala kuhari bi uskoro mogli otkriti ima li u hrani
bakterija koje uzrokuju trovanje, izvješćuje britanski znanstveni
časopis "New Scientist".#L#
Istraživači iz japanske tvrtke "Matsushita Electric" tvrde da se
njihovim eksperimentalnim sustavom može u uzorku hrane za samo 10
minuta potvrditi i izmjeriti količina patogenih bakterija poput
salmonele.
Predstavnici tvrtke vjeruju kako će za dvije ili tri godine moći
proizvesti dovoljno malo i jeftino pomagalo koje će se rabiti u
kuhinji ili restoranu.
U "Matsushiti" kažu da za testiranje hrane njihovim pomagalom nije
potrebna nikakva posebna vještine te da je "jednako jednostavno kao
i test na tudnoću".
U Japanu je prošle godine bilo nekoliko slučajeva trovanja hranom.
Zato je uprava "Matsushite" odvratila svoje istraživače od razvoja
novih audio i video naprava i potaknula ih na razvijanje sustava
kojim bi se provjeravala sigurnost hrane.
(Hina) car dgk