CHICAGO, 10. ožujka (Hina/AFP) - Žene koje hranom unose u organizam manje masti od ostalih nisu bolje zaštićene od raka dojke, tvrde američki znanstvenici u "Journal of the American Medical Association".
CHICAGO, 10. ožujka (Hina/AFP) - Žene koje hranom unose u organizam
manje masti od ostalih nisu bolje zaštićene od raka dojke, tvrde
američki znanstvenici u "Journal of the American Medical
Association". #L#
Istraživanje obavljeno pod vodstvom dr. Michelle Holmes s
Medicinskog fakulteta sveučilišta u Harvardu, kojim je obuhvaćeno
88.795 žena, a trajalo je 14 godina, zadalo je smrtni udarac nizu
istraživanja zbog kojih se savjetovalo smanjivanje unošenja masti
u organizam kako bi se smanjila i mogućnost pojave raka dojke.
"Na temelju ovih rezultata možemo zaključiti da je smanjeno
unošenje masti vjerojatno vrlo malo utjecalo na zaštitu od raka
dojke i ne bi se trebalo sustavno savjetovati ženama", pišu
voditelji istraživanja.
Neki su znanstvenici nedavno izjavili da masti ne bi smjele
predstavljati više od 20 posto kalorija koje se svakoga dana unesu u
organizam kako bi se smanjivanje mogućnosti pojave raka dojke moglo
znanstveno dokazati.
(Hina) rug dgk