JERUZALEM, 1. ožujka (Hina/Reuters) - U srcu izraelske suhe i brdovite pustinje Negeva, grožđe Cabernet Sauvignon, Merlot i Chardonnay uzgaja se tako da se zalijeva slanom vodom.
JERUZALEM, 1. ožujka (Hina/Reuters) - U srcu izraelske suhe i
brdovite pustinje Negeva, grožđe Cabernet Sauvignon, Merlot i
Chardonnay uzgaja se tako da se zalijeva slanom vodom. #L#
Iako gradovi Mitzpe Ramon i Sde Boqer nisu na glasu kao francuski
Bordeaux ili Napa Valley, njihovo je grožđe zapravo vrlo dobra
okusa i mirisa, kazao je Ben-Ami Bravdo, profesor poljoprivrede na
jeruzalemskome Židovskom sveučilištu.
"Slanost pomaže razgradnji nekih mirisnih sastojaka koji se vežu za
šećer... Kakav mehanizam stoji iza toga, još ne znamo", kazao je
Bravdo.
Bravdo je ustvrdio da laboratorijski podaci i mišljenja onih koji
su kušali vina pokazuju da grožđe koje se zalijeva slanom vodom
doista daje bolje vino.
Slanom su se vodom već koristili za poboljšavanje okusa rajčica,
nazvanih pustinjskim slatkišima (Desert Sweets), koje se prodaju u
SAD-u i Kanadi.
(Hina) car bnš