AIX-EN-PROVENCE, 24. siječnja (Hina/AFP) - Polifenoli, hranjive tvari kojih ima u vinu, mogu smanjiti širenje malignih stanica uzgojenih u laboratorijskim uvjetima, potvrđuje francusko istraživanje čiji su rezultati upravo
objavljeni.
AIX-EN-PROVENCE, 24. siječnja (Hina/AFP) - Polifenoli, hranjive
tvari kojih ima u vinu, mogu smanjiti širenje malignih stanica
uzgojenih u laboratorijskim uvjetima, potvrđuje francusko
istraživanje čiji su rezultati upravo objavljeni. #L#
Na sastanku Sredozemnog instituta za vino, prehranu i hranu,
profesor Jean-Francois Rossi predstavio je rezultat
jednogodišnjih istraživanja u sveučilišnoj bolnici u Montpellieru
pod vodstvom Bernarda Kleina.
Zaključio je da polifenoli sastavljeni od organskih tvari biljnog
podrijetla s antioksidirajućim djelovanjem in vitro povoljno
djeluju pri liječenju tumora. "Otkrili smo da ti polifenoli
smanjuju širenje kancerogenih stanica ako su ubačeni u kulturu
takvih stanica", objasnio je Rossi, "a i olakšavaju 'samoubojstva'
zloćudnih stanica".
Njegova je ekipa proučavala djelovanje polifenola iz tanina, tvari
iz ovojnice grožđa i hrastovih bačava, na stanice raka kostiju
("čvrsti" tumor).
Rossi je naveo i rezultate istraživanja ekipe znanstvenika iz
Herakliona (Kreta) i ekipe iz Marseillea, koje su došle do istoga
zaključka u slučaju raka dojke i prostate ("tekući" tumor).
Godine 1998. u jednom se američkom istraživanju spominjalo da
polifenol "resveratrol" djelotvorno sprječava razvoj tumora.
Polifenola ima i u žitaricama, voću i povrću te u zelenom čaju.
Prema riječima profesora Vercauterena iz Bordeauxa, predsjednika
međunarodne tvrtke za istraživanje polifenola koja okuplja 500
laboratorija, "u Japanu se već prodaju zubne paste, kolači i
čokolada obogaćena polifenolima".
(Hina) rug bnš