FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KIKIRIKI USKORO PROTJERAN S NEBA

PARIZ, 19. siječnja (Hina/AFP) - Nakon cigareta, koje je izbacila većina zrakoplovnih tvrtki, na red je došao kikiriki.
PARIZ, 19. siječnja (Hina/AFP) - Nakon cigareta, koje je izbacila većina zrakoplovnih tvrtki, na red je došao kikiriki. #L# "Nekoliko američkih kompanija odlučilo ga je prestati nuditi na svojim letovima, zbog teških alergija koje mogu izazvati, i vjerojatno je da će francuski prevoznici učiniti isto", kazao je Francisque Leynadier, jedan od najboljih francuskih alergologa. "Mogli bismo upozoriti na njegove opasnosti tvrtke koje ga i dalje nude, ili barem zatražiti da opskrbe prvu pomoć u avionu injekcijom adrenalina", istaknuo je on na 7. danima alergologije koji su se do proteklog vikenda odvijali u Parizu. Najrašireniji čimbenik alergije u SAD zadnjih 12 godina, kikiriki, plod arašida, i najopasniji je. "Njegovo unošenje u organizam može izazvati gušenje i, u tom slučaju, jedino injekcija adrenalina pod kožu unutar 30 minuta nakon pojave simptoma može spasiti pacijenta", rekao je Leynadier, šef alergološke službe u bolnici "Rothschild". Prirodan, slan ili sušen, kikiriki je već zakleti neprijatelj pristalica vitkog stasa i sasvim male djece kojima prijeti gušenje kad ga jedu. No, to voće zauzima danas drugo mjesto - između jaja i kravljeg mlijeka - među vodećim prehrambenim proizvodima koji mogu izazvati alergije kod djeteta. Taj porast alergije na kikiriki izravno je povezan s povećanjem njegove potrošnje. U SAD-u, proizvođaču i velikom potrošaču kikirikija, svaki stanovnik pojede ga prosječno 5 kilograma godišnje, a alergija izazvana tim voćem izaziva svake godine smrt šestero do desetoro djece, prema podacima Leynadiera. U europskim zemljama, gdje potrošnja ne prestaje rasti, stanje postaje "ozbiljno". Gotovo svaka hrana može izazvati alergičnu reakciju, no suho voće, primjerice orasi i naročito arašidi, jako je opasno. Da se izbjegnu ti problemi, najjednostavnije bi bilo ukinuti izvor alergije. Međutim, u slučaju kikirikija, to rješenje je daleko od očitog. Za industrijalce, jedna od velikih prednosti kikirikija je što je jeftin, može ga se pretvoriti u tijesto, a potom pomiješati s puno skupljom hranom. Krije se u nekim kuhanim jelima, sladoledu, kolačima, čokoladicama. Zbog nedostatka precizne naljepnice, potrošač najčešće o tome ništa ne zna. (Hina) bnš bnš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙