PARIZ, 19. siječnja (Hina/AFP) - Nakon cigareta, koje je izbacila većina zrakoplovnih tvrtki, na red je došao kikiriki.
PARIZ, 19. siječnja (Hina/AFP) - Nakon cigareta, koje je izbacila
većina zrakoplovnih tvrtki, na red je došao kikiriki. #L#
"Nekoliko američkih kompanija odlučilo ga je prestati nuditi na
svojim letovima, zbog teških alergija koje mogu izazvati, i
vjerojatno je da će francuski prevoznici učiniti isto", kazao je
Francisque Leynadier, jedan od najboljih francuskih alergologa.
"Mogli bismo upozoriti na njegove opasnosti tvrtke koje ga i dalje
nude, ili barem zatražiti da opskrbe prvu pomoć u avionu injekcijom
adrenalina", istaknuo je on na 7. danima alergologije koji su se do
proteklog vikenda odvijali u Parizu.
Najrašireniji čimbenik alergije u SAD zadnjih 12 godina, kikiriki,
plod arašida, i najopasniji je. "Njegovo unošenje u organizam može
izazvati gušenje i, u tom slučaju, jedino injekcija adrenalina pod
kožu unutar 30 minuta nakon pojave simptoma može spasiti
pacijenta", rekao je Leynadier, šef alergološke službe u bolnici
"Rothschild".
Prirodan, slan ili sušen, kikiriki je već zakleti neprijatelj
pristalica vitkog stasa i sasvim male djece kojima prijeti gušenje
kad ga jedu. No, to voće zauzima danas drugo mjesto - između jaja i
kravljeg mlijeka - među vodećim prehrambenim proizvodima koji mogu
izazvati alergije kod djeteta.
Taj porast alergije na kikiriki izravno je povezan s povećanjem
njegove potrošnje.
U SAD-u, proizvođaču i velikom potrošaču kikirikija, svaki
stanovnik pojede ga prosječno 5 kilograma godišnje, a alergija
izazvana tim voćem izaziva svake godine smrt šestero do desetoro
djece, prema podacima Leynadiera.
U europskim zemljama, gdje potrošnja ne prestaje rasti, stanje
postaje "ozbiljno".
Gotovo svaka hrana može izazvati alergičnu reakciju, no suho voće,
primjerice orasi i naročito arašidi, jako je opasno.
Da se izbjegnu ti problemi, najjednostavnije bi bilo ukinuti izvor
alergije. Međutim, u slučaju kikirikija, to rješenje je daleko od
očitog.
Za industrijalce, jedna od velikih prednosti kikirikija je što je
jeftin, može ga se pretvoriti u tijesto, a potom pomiješati s puno
skupljom hranom. Krije se u nekim kuhanim jelima, sladoledu,
kolačima, čokoladicama. Zbog nedostatka precizne naljepnice,
potrošač najčešće o tome ništa ne zna.
(Hina) bnš bnš