BRUXELLES, 21. kolovoza (Hina) - Europljani piju sve manje i manje
vina, a vinogradari ga proizvode sve više i više. Europska zajednica
želi da se do 2.000 godine uravnoteži proizvodnja s potrošnjom. Zbog
toga je Europska komisija predložila reformu kojom želi potači
proizvođače da smanje prinose.
Od 1970. godine potrošnja vina u EZ smanjuje se za oko 2 milijuna
hektolitara svake godine. Proizvodnja se u tom razdoblju godišnje
povećavala za oko 500.000 hektolitara. Mehanizmi kojima je EZ nastojala
smanjiti proizvodnju nisu imali učinka na tu tendenciju. Do kraja stoljeća
moglo bi se proizvesti oko 39 milijuna hektolitara vina ili čak i više, a
od toga se može potrošiti samo 15 milijuna hektolitara.
Želi li se sačuvati prosperitet te grane i omogućiti joj konkurentnost s
inozemnim vinima, naglasak treba staviti na kvalitetu. Vina loše kvalitete
će malo pomalo nestati s tržišta. U EZ najviše stolnih vina proizvodi
Grčka, čak 90 posto, zatim Italija - 80 posto, Portugal 72, Španjolska 63 i
Francuska 53 posto. Nasuprot tome preko 90 posto njemačkih i luksemburških
vina su visoke kakvoće.
(Hina) mm
211113 MET aug 93
Zelenskij vidi "pozitivne pomake" u suradnji sa SAD-om
Američki diplomati protestiraju: Rezanje pomoći inozemstvu umanjuje moć SAD-a
Majdak: Sigurnost hrane mora ostati dio strateške autonomije EU-a
Čak 200.000 prijava za maraton u New Yoku
LP mladih: AZ Alkmaar ponovno koban za Real Madrid
Božinović: Vraćanje nelegalnih migranata više nije tabu tema u EU-u
Skijaški skokovi: Zlato za norvešku mješanu ekipu
BBŽ isplaćuje putne troškove pacijentima kojima je HZZO odbio naknade
SAD tajno pregovara s Hamasom o puštanju talaca u Gazi - izvor
Slijepčević: "Uspjeh filmova nije samo u nagradama"