FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OD PREVIŠE KOLESTEROLA U KRVI UMIRE MANJE MEDITERANACA

BANDOL, 5. svibnja (AFP/Hina) - Kod Amerikanaca i sjevernih Europljana pronađeno je više kolesterola u krvi nego kod žitelja mediteranskih zemalja, koji imaju najbolje prehrambene navike. Te su podatke objavili kardiolozi koji ovog weekenda sudjeluju u radu kongresa posvećenog "mediteranskoj kuhinji". Kolesterol je glavni uzročnik ateroskleroze, vrlo raširene u razvijenim zemljama, kao i glavnog uzročnika bolesti i smrti većine ljudi koji su navršili 50 godina. "Mediteranska kuhinja utječe na proizvodnju "dobrog" kolesterola (HDL), a smanjuje proizvodnju onog "lošeg" (LDL). Ona se temelji na upotrebi triju namirnica: maslina, žita i produkata grožda, a sve tri povoljno djeluju na organizam", izjavio je francuski dijetetičar Bernard Vialettes. Na jugu se više konzumira povrće i riba, a manje meso, naročito svinjetina. HDL, substanca vrlo slična masnoćama, proizvodi se u jetri, zahvaljujući onome što primi izvana, što pogoduje stvaranju neurona, kao i nadbubrežnih i seksualnih hormona. LDL prianjaju za stijenke arterija, ometajući na taj način prolaz krvi, pa uslijed toga mogu prouzročiti srčani udar. Istraživanja pokazuju kako količina kolesterola u krvi varira. Tako čak 2,5 grama kolesterola na litru krvi, što je vrlo velika količina, ima oko 56 posto žitelja nordijskih zemalja, u odnosu na samo 15 posto stanovnika mediteranskih zemalja. Ako se rezultati usporede po zemljama, tada su najzdraviji stanovnici Grčke, a drugu krajnost predstavljaju Finci. Sjedinjene Države su negdje u sredini, oko 30 posto, a Japanci predstavljaju poseban slučaj sa samo 7 posto od ukupnog broja stanovnika koji u krvi imaju prekomjernu količinu kolesterola. O zemljama u razvoju ne treba ni govoriti, budući se ovdje radi o "bolesti bogatih zemalja". (Hina) mh 050000 MET may 91

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙