FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Punionice su najveća prepreka za zeleni prijevoz tereta

BERLIN, 16. listopada 2023. (Hina/dpa) – Infrastruktura je glavni problem za električne kamione, upozorila je izvršna direktorica Daimler Trucka Karin Radstroem, upozorivši da manjak punionica potkopava njemačke klimatske ciljeve u sektoru prijevoza tereta.

Da bi vlada ostvarila ciljeve o elektrifikaciji teretnih vozila, bit će potrebno oko 45 tisuća punionica, izjavila je Radstroem u nedjelju za tjednik Automobilwoche. 

"Manjak će biti ogroman čak i ako intenziviramo nastojanja (da dostignemo tu brojku)", dodala je šefica Daimler Trucka.

Infrastruktura je najveći problem za kupce kamiona i glavni proizvođači, Daimler, Volvo i Traton, već dugo planiraju zajednički izgraditi i nuditi usluge punjenja na 1700 visokoučinkovitih punionica duž njemačkih autocesta i raskrižja do 2027. godine, objasnila je.

Problem je što katkad imamo teškoća i s postavljanjem punionica u vlastitim objektima jer moramo provjeriti standarde lokalne strujne mreže, naglasila je dužnosnica Daimler Trucka, izdvojivši među preprekama i dugotrajan postupakk pribavljanja dozvola u Njemačkoj, .

Sektor je po njezinim riječima značajno smanjio emisiju štetnih plinova, ali financijski je input ograničen kada se usporedi s drugima.

Zbog brojnih nepoznanica teško je reći kako će se stvari razvijati, naglasila je.

"Rekli smo da bi do 2030. do 60 posto naših gospodarskih vozila u Europi moglo kao pogon koristiti baterije ili gorive ćelije, ali to će u konačniti ovisiti o brojnim stvarima, uključujući i promjene cijena energije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙