FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tradicija, podneblje, ili faktor X? Otkrivamo tajnu uspjeha istarskih maslinara

ROVINJ, 22. rujna 2023. (Hina) - Autohtona istarska maslinova ulja jedan su od najsnažnijih brendova Hrvatske u svijetu te zaštitni znak za domaću gastronomiju, ali i agronomiju. Upravo je to bila jedna od tema na netom završenom Weekend 16. Media Festivalu održanom u Rovinju. 

Naime, na panelu "Tajna uspjeha istarskih maslinara", koji je održan u petak, 22. rujna, u prostoru Pepermint loungea, razgovaralo se o tajnama istarskih maslinara te je najavljeno novo izdanje Dana mladog maslinovog ulja- ISTRAVIRGIN 2023.

Zahvaljujući tajnama koje se pomno njeguju i predano prenose s koljena na koljeno, istarski maslinari kao jedni od najvrjednijih hrvatskih ambasadora, iz godine u godinu osvajaju najviša odličja te pozicioniraju svoje proizvode na najviše police u odnosu na globalnu konkurenciju.

Je li tajna u obiteljskim recepturama, plodnosti istarske zemlje i geografskom podneblju, ili pak tajnim svojstvima masline koju su dokučili samo istarski maslinari, otkrili su Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, Karolina Brkić Bubola, voditeljica službenog Panela za senzornu analizu maslinovog ulja IPTPO i Diriana Delcaro Hrelja, zamjenica gradonačelnika Grada Vodnjana, izvršna direktorica Istravirgin pod moderatorskom palicom Nevene Rendeli Vejzović.

''Najzaslužniji za imidž i renome Istre u regiji i svijetu su prije svega istarski maslinari. Vjerovali ili ne, u Istri do 2004. nisu postojala flaširana i etiketirana maslinova ulja, kao ni jasan smjer promidžbe u ovom smjeru. Važno je s ovakvim proizvodom biti prisutan tamo gdje se održavaju maslinarski događaji najvišeg profila'', ustvrdio je Ivošević, dodajući da sama kvaliteta i količine maslinovog ulja proizvedenog u Istri određuju cijenu istarskog maslinovog ulja na policama, a upravo istarsko maslinovo ulje drži najvišu cjenovnu vrijednost na policama diljem svijeta.

Nadovezujući se na navedeno, Brkić Bubola istaknula je kako je sama regija odgovorna za kvalitetu istarskog maslinovog ulja.

''Sorte maslina koje se uzgajaju u Istri, kao i činjenica da je Istra najsjevernija točka za uzgoj maslina na Jadranu doprinosi tome da upravo naše masline imaju specifična kemijska svojstva. Istra također ima ljude koji itekako prihvaćaju tehnološki napredak u obradi maslina i proizvodnji ulja, što predstavlja vitalnu ulogu za kontinuirane iskorake u kvaliteti.

Naposljetku istarsko maslinarstvo prije svega iz obitelji. To su obilteljski poslovi u koje je utkana tradicija i ljubav prema maslinarstvu, a uz to se itekako veže i težnja prema tehnološkom osuvremenjivanju'', zaključila je, dodajući kako su istarska maslinova ulja vrlo prihvaćena svugdje u svijetu što potvrđuje činjenica da na svim natjecanjima osvajaju zlato, kao i gotovo konstantan plasman među deset najboljih.

Za kraj panela i prije samog degustiranja autohtonih istarskih proizvoda, održana je i jedna posebna najava, a riječ je o jednom od najposebnijih maslinarskih festivala u regiji. Istravrigin- Dani mladog maslinovog vina održat će se po 17. put u Vodnjanu od 24. do 26. studenog ove godine, najavila je Delcaro Hrelja. 

Rekao je i sljedeće: ''Cilj Istravirgina je promidžba mladog ulja, odmah nakon berbe, a sada smo, osim na samo maslinovo ulje, posebno usmjereni i na promociju osuvremenjivanja tehnoloških procesa, brendiranje i jačanje prepoznatljivosti''. 

 

Foto: Mario Pavlović

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙