FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 2. srpnja 2023. (Hina) -  Sljedeći tjedan Europska komisija objavljuje izvješće o vladavini prava u državama članicama, a kolegij povjerenika putuje u Madrid u povodu početka španjolskog predsjedanja.

Komisija bi u srijedu trebala objaviti izvješće o vladavini prava za 2023. u kojem predstavlja  pozitivna i negativna kretanja u državama članicama u četiri ključna područja vladavine prava.

To su pravosudni sustav, okvir za borbu protiv korupcije, medijski pluralizam te druga institucionalna pitanja povezana sa sustavom uzajamne kontrole i ravnoteže između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Izvješće sadržava i posebne preporuke za sve države članice. U skladu s preventivnom prirodom izvješća cilj je preporuka pomoći državama članicama u nastojanjima da nastave s reformama, potaknu pozitivna kretanja i utvrde u kojim bi područjima mogla biti potrebna poboljšanja.

U ponedjeljak Europska komisija odlazi u Madrid, gdje će se sastati sa španjolskom vladom. Riječ je o tradicionalnom posjetu na početku svakog rotirajućeg predsjedništva Vijećem EU-a. Španjolska je 1. srpnja preuzela šestomjesečno predsjedanje od Švedske.

Danas istim povodom u Madrid dolazi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel koji će sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom razgovarati o strateškim prioritetima španjolskog predsjedništva: reindustrijalizaciji Europe, zelenoj tranziciji, ekonomskoj i socijalnoj pravednosti i promicanju jedinstva EU-a.

Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima u Bruxellesu.

Odbor za građanske slobode trebao bi u četvrtak raspravljati s potpredsjednikom Komisije Margaritisom Schinasom, povjerenicom za unutarnje poslove Ylvom Johansson i izvršnim direktorom Frontexa Hansom Leijtensom o katastrofalnom brodolomu pred grčkom obalom u kojem poginulo nekoliko desetaka migranata.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙