FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 2. travnja 2023. (Hina) - Sljedeći tjedan predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom odlazi u posjet Kini.

 Von der Leyen je u svom govoru u četvrtak u Bruxellesu istaknula da EU treba uravnotežiti odnose s Kinom. “Naši su odnosi neuravnoteženi i pod sve većim utjecajem distorzija koje uzrokuje kineski sustav državnog kapitalizma", rekla je von der Leyen.

“Stoga, moramo ponovno uravnotežiti te odnose temeljene na transparentnosti, predvidljivosti i reciprocitetu", dodala je predsjednica Komisije. Ona je također upozorila Kinu da će njezin pristup prema ruskoj agresiji na Ukrajinu uvelike odrediti odnose između Pekinga i Europske unije.

 Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi da EU razgovora s Kinom “s jednim glasom” i uvjeriti Peking da ne opskrbljuje oružjem Rusiju za agresiju na Ukrajinu.

 U tjednu prije Uskrsa u Bruxellesu nema predviđenih sastanaka ni u Vijeću ni u Europskom parlamentu.

Ipak, u Bruxellesu će se sljedeći tjedan naći većina ministara vanjskih poslova država članica koje su ujedno i članice NATO-a.

 U utorak i srijedu u sjedištu NATO-a sastat će se šefovi diplomacija država članica Saveza.

Na marginama toga sastanka, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman razgovarat će s američkim državnim tajnikom Antonyem Blinkenom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙