FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska Amazona: Sadnjom Šume hrane obilježen Sat za planet Zemlju

KOPRIVNICA, 24. ožujka 2023. (Hina) - Budući da je Sat za planet Zemlju važan za osvještavanje problema gubitka prirode, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF želi da akcija ostavi trag dulje od 60 minuta pa je petak u Koprivnici organizirana sadnja prve 'Šume hrane'' autohtonih voćaka i začinskog bilja.

U suradnji s Gradom Koprivnicom, gradskim komunalnim poduzećem Komunalcem i Osnovnom školom ''Braća Radić'' u blizini Bazena Cerine organizirana je sadnja prve ''Šume hrane'', koja će biti dostupna javnosti. "Šumu hrane" sade učenici spomenute škole po načelu permakulture kako bi bila samoodrživa i davala plodove mnogim naraštajima.

Petra Boić Petrač iz WWF Adria tom je prigodom novinarima rekla da je Koprivnica odabrana za taj projekt zato što je srce hrvatske Amazone, rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav, koji nam je iznimno važan.

"Stanovnik Europe u prosjeku pojede 780 kilograma hrane na godinu, a ovim načinom sadnje na samo jednoj desetini hektara zemlje može se uzgojiti 2000 kilograma hrane", istaknula je Boić Petrač.

Akciju je podupro i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, koji je rekao da i aktualna kriza pokazuje koliko je nužno vratiti se temeljnim postavkama i primarnoj proizvodnji.

"Mi u Koprivnici to jako dobro znamo budući da je na toj primarnoj proizvodnji i poljoprivredi sve što danas imamo i nastalo", rekao je Jakšić.

Učenicima su zahvalili direktorica Komunalca Nataša Tetec, koja je najavila da će se u voćnjaku i dalje održavati edukativne radionice, škole u prirodi i razne druge aktivnosti, te ravnatelj Osnovne škole "Braća Radić" Krešo Grgac.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙