FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kroz eUsavršavanje educirano 837 djelatnika Hitne službe

ZAGREB, 21. veljače 2023. (Hina) - U sklopu projekta eUsavršavanje vrijednog gotovo pet milijuna kuna, svoje znanje i vještine unaprijedilo je 837 liječnika, medicinskih sestara i tehničara izvanbolničke hitne medicinske službe (HMS), kroz 80 predavanja stručnjaka različitih grana medicine održanih na daljinu.

Uz 873 liječnika te medicinskih sestra i tehničara još je 1864 djelatnika pratilo predavanja stručnjaka i praktičara iz različitih grana medicine, priopćio je HZHM.

Istaknuto je to na završnoj konferenciji projekta Program cjeloživotnog stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, odnosno eUsavršavanje, kojeg je 2021. pokrenuo Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM), a sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda i proveden u dvije faze.

"Olakšali smo dostupnost stručnom usavršavanju, ubrzali i pojednostavnili razmjenu znanja, tehnika i metoda rada, ali i omogućili praćenje promjena smjernica za zbrinjavanje hitnih stanja zdravstvenim djelatnicima HMS-a, bez obzira na regiju u kojoj žive i rade", istaknula je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević.

U prvoj fazi projekta nabavljena je videokonferencijska i informatička oprema za 21 županijski zavod za hitnu medicinu koji su potom telekomunikacijski povezani s HZHM-om.

Izgrađena je web-platforma za provođenje edukacije na daljinu te arhiviranje edukativnih materijala.

U drugoj fazi, kroz 80 predavanja na 20 tema sudionici su imali su mogućnost istovremene međusobne audiovizualne komunikacije te pregled sadržaja ili materijala za pojedino predavanje.

Predavanja su bila komplementarna s edukacijama nedavno završenog projekta HZHM-a ''Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine'' te prijavljena i bodovana sukladno uvjetima Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara zbog obnavljanja licenci zdravstvenih djelatnika, navodi HZHM.

Edukacija na daljinu skratila je vrijeme inače utrošeno na klasične edukacije kao i troškove županijskih zavoda za hitnu medicinu koji sada sredstva namijenjena edukaciji mogu preusmjeriti u druga ulaganja, primjerice vozila, opremu i prostor", istaknula je Grba-Bujević.

Projektom je postavljena baza za daljnji razvoj učenja i stručnog usavršavanja na daljinu u HMS-u, dodala je, ali i baza za uvođenje telekonzultacija izvanbolničkog HMS-a sa stručnjacima drugih grana medicine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙