FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz oporavilišta poletjelo osam bjeloglavih supova

ZAGREB, 18. listopada 2022. (Hina)  Iz oporavilišta za supove u Belom na otoku Cresu je u prirodu pušteno osam bjeloglavih supova, uglavnom mladih ptica, koje su spašene tijekom ove godine, izvijestili su u ponedjeljak iz Primorsko-goranske županije i županijske Javne ustanove Priroda.

Poletjeli su supovi: Laura, Emilio, Sis, Orline, Valun, Kakoto 1,  Kakoto 2 i Sterope, a nekoliko ih je opremljeno malim satelitskim odašiljačima, kako bi se moglo pratiti njihovo kretanje na slobodi. Bjeloglavi supovi strogo su zaštićena vrsta te jedina preostala vrsta ptica iz skupine strvinara u Hrvatskoj. Prije stotinu godina bjeloglavi sup bio je uobičajen od Učke do Dubrovnika, a danas se u Hrvatskoj nastanjuje samo na Kvarneru.

Supovi su druževne ptice, što dokazuje gniježđenje u skupinama, zajedničko hranjenje i boravak na odmorištima. Iz JU Priroda ističu da isti obrazac ptice koriste i u oporavilištu, a prisutnost više jedinki omogućava veću sigurnost skupine i bolji oporavak.

Iz Županije ističu da oporavilište svake godine spasi do desetak supova, očuvanju doprinosi i cresko hranilište za supove, a osim provođenja izravnih mjera očuvanja prirode, Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom educira o bogatoj biološkoj raznolikosti i tisućljetnom suživotu ljudi i supova.

Svaki sup koji je privremeno zbrinut u oporavilištu, dobije prsten i ime, iako većina jedinki već dolazi s prstenom, jer se prstenuju kao ptići u gnijezdu. Tako je Udruga Grifon, koja provodi prstenovanje, u protekle 32 godine obilježila više od 1100 supova.

JU Priroda i Oporavilište u Belom uz potporu županije i partnera proširuju skrb o bjeloglavim supovima i provedbom europskih projekata. U početku 2023. započet će realizacija novog projekta naziva “LIFE SUPport«, uz vodećeg partnera Udrugu BIOM te partnere Poljoprivrednu zadrugu Otoka Krka, Vulture Conservation Foundation i HEP ODS.

Zahvaljujući naporima velikog broja ljudi, vjerujemo u svijetlu budućnost supova na Kvarneru, a u prilog tomu je ove godine potvrđeno gniježđenje nekoliko parova bjeloglavih supova i na padinama Parka prirode Učka, naveli su iz JU Priroda.

(Hina) xhsup ymć

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙