FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Utječe li hiperbarična oksigenoterapija na regeneraciju sportaša?

ZAGREB, 28. rujna 2022. (Hina) -KBC-a Rijeka, Thalassotherapia Opatija i Medicinski fakultet u Rijeci u suradnji s Hrvatskim plivačkim savezom provode znanstveno istraživanje o utjecaju hiperbarične oksigenoterapije na regeneraciju sportaša tijekom bazičnih priprema, a sudjeluje 16 vrhunskih sportaša.

Hiperbarična oksigenoterapija je postupak u kojem se udiše čisti kisik u komori pod povišenim atmosferskim tlakom (do 3 puta viši od normalnog tlaka). Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia Opatija i riječki Medicinski fakultet istraživanje provode u barokomori Kliničkog bolničkog centra Rijeka, izvijestio je u utorak KBC.

Sudjeluje 16 vrhunskih sportaša, članova seniorske i juniorske plivačke reprezentacije Hrvatske. Osmorica će proći terapiju hiperbaričnim kisikom, a kontrolna skupina od drugih osam sportaša ulazit će u barokomoru pod drugačijim protokolom, kao placebo, ističu iz riječkog KBC-a. Podatci potrebni za istraživanje prikupljaju se na dnevnoj bazi.

Prema riječima voditelja istraživanja Igora Barkovića, cilj cjelokupnog projekta je utvrditi utjecaj hiperbarične terapije kisikom na regeneraciju sportaša i bolje razumijevanje akutnih mehanizama prilagodbe treningu te utjecaj na zdravlje sportaša. 

Kako bi se procijenio utjecaj hiperbarične oksigenoterapije, sudionici će se prije i poslije provedenog ciklusa terapije tijekom dva tjedna kardiopulmonalno testirati u naporu, redovito će im se uzimati krv radi praćenja različitih markera, ispunjavat će upitnike o subjektivnom poboljšanju stanja te o kvaliteti spavanja, a tijekom cijelog istraživanja će nositi senzore za stalno mjerenje glukoze. Svi se postupci provode uz minimalno invazivni utjecaj na sportašev trenažni program.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić izrazio je zadovoljstvo što ova ustanova nastavlja praksu suradnje na znanstvenim projektima s Medicinskim fakultetom i Thalassotherapijom, izrazivši uvjerenje da će rezultati istraživanja pomoći u poboljšanju uspješnosti sportaša i očuvanju njihova dugoročnog zdravlja.

(Hina) xdsil ysp

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙