FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljeto donosi brojne opasnosti za zdravlje

ZAGREB, 27. srpnja 2022. (Hina) -Iako je ovo najtoplije doba godine relaksirajuće za mnoge, jer smo opušteniji, jednostavniji, ležerniji i neopterećeniji suvišnom odjećom, teškim vremenskim neprilikama i jednoličnom hranom, ipak, valja pripaziti, jer ljeto donosi i brojne nelagodne situacije, upozoravaju iz znanstvenih i medicinskih krugova širom svijeta.

Izlaganje Suncu i sunčanje

Kao pravi izvor života, Sunce ima mnoštvo blagodati za naše tijelo i dušu, jer potiče cirkulaciju i metabolizam, osigurava stvaranje vitamina D i njegovu maksimalnu iskoristivost, a samim time djeluje i prilično antidepresivno. No, u ovom aspektu valja biti posebno oprezan- pretjerano izlaganje jakim UV zrakama neumitno dovodi do bržeg
starenja kože, brojnih alergija, čak i opeklina, kao i svrbeža. Ono što je posebno opasno, međutim, jest povećana opasnost od nastajanja tumora kože, osobito melanoma, a može biti i jedan od uzroka oštećenja rožnice i mrežnice oka. Stoga je nužna pravilna zaštita od Sunca, uporaba krema s visokim zaštitnim faktorom (30, 50), kao i vrijeme dana u kojemu se izlažemo izravnoj sunčevoj svjetlosti. A pritom je dodatni oprez važan kod osoba koje imaju veći broj madeža ili sličnih tvorbi na tijelu, kako ih ne bi nadražili, ili stvorili upalu, jer u protivnom, hitno treba otići kod dermatologa.

Dehidracija

Tijekom ljetnih vrućina prijeti opasnost od dehidracije, kojoj su posebno skloni starije osobe, djeca, trudnice, sportaši i rekreativci. Budući da se ljeti pojačano znojimo, putem kože gubimo više tekućine nego inače pa je je nužno nadoknaditi je. Stoga se savjetuje dnevno uzimati oko dvije litre tekućine, a prema potrebi, i više. Od ukupnoga dnevnog unosa, dvije trećine trebala bi biti obična voda, a sve ostalo, primjerice, sokovi, čajevi, juhe i tekuća hrana, mogu biti nadopuna, ali ne i zamjena za vodu. Konzumacija alkohola pojačava izlučivanje vode iz organizma i može pojačati već postojeću dehidraciju, a čaj, kava i kola napici sadrže kofein, odnosno teofilin, imaju diuretičko djelovanje i potiču dehidraciju.  Dobro je konzumirati i lagane juhe od povrća, sočno voće i povrće, kao i raznovrsne salate.

Ubodi insekata

Ljeti više vremena provodimo na otvorenome pa su stoga neminovni ubodi najrazličitijih vrsta insekata, zato je dobro imati pri ruci repelent. Aromaterapeuti savjetuju na izložene dijelove tijela, posebice pregibe, nanijeti eterično ulje lavande, ili čajevca. Ta ulja imaju antiseptička, dezinfekcijska i zacjeljujuća svojstva i mogu se nanositi izravno na kožu, ali u minimalnim količinama. Ako su simptomi nakon uboda komarca ili nekoga drugog insekta jače izraženi, može se koristiti antihistaminik u obliku masti, kreme, ili gela, koji će ublažiti svrbež i oteklinu, dok je kod jake opće reakcije neophodno primijeniti adrenalin i kortikosteroide koje će propisati liječnik. Posebno su opasne situacije nakon uboda pčele, ili ose i to u dijelu usne šupljine, vrata i grla, zbog brzog razvoja edema i mogućega gušenja. Ne zaboravimo i na opasnost od krpelja, koji svojim ubodom mogu prenijeti virusni krpeljni meningoencefalitis, stoga je vrlo važno nakon svakog boravka u prirodi detaljno pregledati cijelo tijelo i odstraniti krpelja ako ga se pronađemo.

Trovanje hranom

Visoke temperature pogoduju razvoju mikroorganizama u prehrambenim proizvodima, posebice ako nisu primjereno uskladišteni. Kvarenju su osobito podložne namirnice proteinskog podrijetla, kao što su meso, jaja, mliječni proizvodi, riba i školjke jer su odlična hranjiva podloga za rast mikroorganizama.  Ljeti je najčešće trovanje bakterijom salmonelom, a najopasnija su skladištena gotova jela koja nisu termički obrađena, poput slastica i kremastih kolača, ali i sladoleda. Iznimno je važno pogledati i datum proizvodnje kod kupovine mliječnih proizvoda, jer im se ljeti zbog visokih temperatura rok može skratiti u odnosu na onaj označen na deklaraciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙