FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren dječji STEM park u Rijeci

RIJEKA, 18. srpnja 2022. (Hina) - Na Klobučarićevom trgu u središtu Rijeke u ponedjeljak je otvoren STEM park kojemu je cilj da djeca kroz zabavu i igru istražuju STEM područje.

U parku su postavljeni planetarij u obliku nadstrešnice, slagalica tangram, abakus, konveksna i konkavna ogledala i niz drugih sprava. Ovdje se može upoznati s principom sunčanog sata, a postavljen je i veliki model Sunčeva sustava. Namijenjen je djeci od dvije do 12 godina starosti. Svaka sprava i objekt ima QR kod koji omogućuje roditeljima dodatne informacije, te poučavanje djece i zajedničku zabavu. 

U blizini, na početku Korza, uređen je i STEM laboratorij namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. U njemu je osam interaktivnih jedinica koje uvode učenike u svijet matematike, fizike, kemije, biologije i tehnologije. Bit će otvoren cijele godine za sve osnovne i srednje škole za provedbu terenske nastave.

Grad Rijeka je za uređenje i opremanje STEM parka i laboratorija izdvojio 308 tisuća kuna. To je ostvareno kroz projekt STEM(AJMO!). Projekt su zajednički osmislili i realizirali Grad Rijeka, Centar tehničke kulture Rijeka, Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci i Astronomsko društvo Višnjan. Provodi se uz financijsku podršku iz europskih fondova. Vrijednost projekta kojem je cilj popularizacija STEM područja u sedam hrvatskih županija je 2,9 milijuna kuna, od čega se 2,5 milijuna pokriva iz europskih sredstava.  

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je da je uređenje parka dokaz da gradska uprava u ovom mandatu namjerava ulagati u sadržaje za najmlađe Riječane. Napomenuo je da učenici iz Hrvatske ostvaruju ispodprosječne rezultate u STEM području na europskoj razini te ustvrdio da je potrebno poticati interes za tim temama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙