FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 27. ožujka 2022. (Hina) - Sljedeći tjedan održat će se virtualni samit EU-Kina, u Bruxellesu će se okupiti ministri unutarnjih poslova država članica  kako bi raspravljali o europskoj koordinaciji za prihvat osoba koje bježe iz Ukrajine.

 U petak, 1. travnja previđen je sastanak na vrhu između EU-a i Kine, na kojem Uniju predstavljaju predsjednici ključnih europskih institucija, Europskog vijeća i Komisije. Očekuje se da će EU  zatražiti od Pekinga da ne pomaže Rusiji vojno ni gospodarski, primjerice u izbjegavanju sankcija protiv ruskih banaka.

 Očekuje se da će predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen upozoriti kineskog Xi Jinpinga da bi svrstavanje njegove zemlje uz Rusiju, pomažući joj da zaobiđe zapadne sankcije ili još gore, slanjem vojne pomoći, imalo ozbiljne posljedice po odnose s EU-om, koji joj važan ekonomski partner.

U EU se nadaju da bi Kina mogla pomoći u naporima na zaustavljanju rata u Ukrajini.

U ponedjeljak popodne u Bruxellesu će se okupiti ministri unutarnjih poslova država članica kako bi raspravljali o europskoj koordinaciji za prihvat osoba koje bježe iz Ukrajine.

Na dnevnom redu je provedba materijalne i financijske potpore državama članicama koje primaju ukrajinske izbjeglice, praćenje i koordinacija putovanja unutar EU-a, prihvat ukrajinskih izbjeglica iz Moldavije te nadzor vanjskih granica i sigurnosna pitanja.

 EU je početkom ožujka aktivirao  direktivu o privremenoj zaštiti ukrajinskih izbjeglica na svom teritoriju.

Direktiva koja postoji od 2001. ali nikada do sada nije korištena, omogućava da se izbjeglicama iz neke ratom pogođene zemlje izdaju dozvole za boravak, pravo na rad, socijalnu i zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, a da ne moraju podnositi zahtjev za azil.

Prema ovoj direktivi, svi državljani Ukrajine i osobe koje su se nastanile u Ukrajini, kao i članovi njihovih obitelji imaju pravo na zaštitu u cijeloj Europskoj uniji.

Zbog vojne agresije Rusije na Ukrajinu milijuni osoba traže utočište u EU-u i u Moldaviji, najsiromašnijoj europskoj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙