FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 9. siječnja 2022. (Hina) - Sljedeći tjedan francusko predsjedništvo Vijećem EU-a organizira u Brestu neformalne sastanke ministara obrane i vanjskih poslova, Europski parlament nakon blagdanske stanke nastavlja s radom u odborima u Bruxellesu.

 U srijedu i četvrtak u Brestu, gradu u Bretanji na zapadu Francuske okupit će se ministri obrane država članica, a u četvrtak i petak sastaju se ministri vanjskih poslova. U četvrtak je predviđen i zajednički sastanak ministara obrane i vanjskih poslova.

 Ti sastanci se održavaju u tjednu u kojem će predstavnici Sjedinjenih Država i Rusije razgovarati o sigurnosti u Europi bez sudjelovanja predstavnika EU-a, koji je potpuno marginaliziran.

Pregovori predstavnika SAD-a i Rusije nastaviti će se sredinom tjednom u Bruxellesu na sastanku NATO-Rusija, a nakon toga u Beču na sastanku u okviru Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS), na kojem će sudjelovati i marginalizirani Europljani.

 SAD i EU prijete Rusiji, koja je na granici s Ukrajinom nagomilala oko sto tisuća vojnika, da će uvesti teške sankcije ako napadne susjednu državu.

 Sljedeći tjedan s radom nastavlja Europski parlament. Zastupnički klubovi će se pripremati za plenarnu sjednicu koja se održava od 17. do  20. siječnja i na kojoj će se birati novi predsjednik i potpredsjednici Parlamenta te o novim sastavima parlamentarnih odbora i njihovim čelnicima.

 Sastaje se i nekoliko parlamentarnih odbora, među njima i Odbor za proračun, koji će s povjerenikom Johannesom Hahnom razgovarati o prijedlogu Komisije o novim proračunskim prihodima europskog proračuna.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙