FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP poziva na reformu Procesa Kimberley

ZAGREB/STRASBOURG, 16. prosinca 2021. (Hina) - Potrebno je reformirati Proces Kimberley i osigurati da dijamanti koji dolaze na tržište EU-a nisu povezani s kršenjem ljudskih prava i uništavanjem okoliša, navodi se u rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj u četvrtak.

U rezoluciji usvojenoj s 668 glasova za, tri protiv i 14 suzdržanih, eurozastupnici su se složili da je u definiciju krvavih dijamanata potrebno uvrstiti one dijamante koje vade djeca te one koji se iskopavaju na štetu okoliša.

Tzv. krvavi dijamanti su dijamanti koji se ilegalno prodaju za financiranje oružanih sukoba, a uz njih se uglavnom vežu građanski ratovi u Angoli, Sijera Leoneu i Demokratskoj Republici Kongu 90-ih. 

Kako bi se suzbili krvavi dijamanti, uspostavljen je Proces Kimberley, međunarodna certifikacijska shema nastala u suradnji država, nevladinih organizacija i predstavnika industrije dijamanata. Proces Kimberley utvrđuje uvjete za nadzor uvoza i izvoza neobrađenih dijamanata, a ima 56 sudionika - 55 zemalja i Europsku uniju koja se sa svojih 27 članica broji kao jedna sudionica. 

Eurozastupnici su se složili da je potrebna reforma tog sustava uspostavljenog 2003. godine, uključujući primjenu postupka certificiranja na rezano i brušeno kamenje, a ne samo na neobrađene dijamante. 

Izvjestitelj Bernd Lange (S&D) u ime Odbora za međunarodnu trgovinu upozorio je u utorak na plenarnoj raspravi da često nije jasno podrijetlo i etičnost kupljenih dijamanata. 

"Ako sada kupite dijamante za Božić i poklonite ih, jednostavno ne znate je li riječ o dječjem radu ili šteti u okolišu", rekao je Lange. 

"Dolazi do strašnih kršenja ljudskih prava i iza krvavih dijamanata mogu se skrivati razna nedjela", navela je eurozastupnica Svenja Hahn (Renew Europe).

Njemačka zastupnica iz kluba Zelenih Anna Cavazzini nabrojala je dobre i loše strane Procesa Kimberley.

"Dobro je što je međunarodna zajednica stvorila Proces Kimberley kao alat u borbi protiv krvavih dijamanata, a loše je što je taj sustav daleko od savršenog. Ne jamči da su dijamanti koji se prodaju u EU potpuno etički prihvatljivi (...) Problem je i što se Proces Kimberley odnosi samo na neobrađene dijamante i moramo učiniti sve da se taj proces primjenjuje na sve dijamante i da se poštuju sva ljudska prava, a ne samo ona vezana uz sukobe", zaključila je Cavazzini. 

Povjerenica Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Jutta Urpilainen rekla je eurozastupnicima da "Europska unija ostaje angažirana u naporima za poboljšanje učinkovitosti Procesa Kimberley (...) kako bi držala korak s izazovima u globalnim lancima opskrbe dijamantima i zajamčila da dijamanti nisu umrljani nasiljem ili zlostavljanjem". 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙