FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 19. rujna 2021. (Hina) - Sljedeći tjedan ministri za europske poslove država članica raspravljat će u Bruxellesu o odnosima EU-a i Velike Britanije, a u Strasbourgu se održava drugi od četiri panela europskih građana u okviru Konferencije o budućnosti Europe.

U utorak se u Bruxellesu sastaje Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih i europskih poslova država članica. Na dnevnom redu su odnosi EU-a i Velike Britanije u kojima i nakon izlaska te zemlje iz Unije dominira pitanje protokola o Sjevernoj Irskoj, odnosno o njegovoj provedbi.

London ne prestaje inzistirati na izmjenama toga protokola koji osigurava da na irskom otoku nema vidljivih granica i istodobno štiti jedinstveno europsko tržište. S druge strane, London ističe da kontrola robe upućena  s britanskog otoka u Sjevernu Irsku narušava jedinstvenost britanskog tržišta.

Slovensko predsjedništvo će na tom sastanku podnijeti izvješće o Konferenciji o budućnosti Europe. Protekli tjedan u Strasbourgu je održan prvi od četiri panela od po 200 nasumično izabranih građana Unije.

Paneli građana okosnica su Konferencije o budućnosti Europe. U razdoblju od rujna 2021. do siječnja 2022. u okviru četiri panela 800 građana iz svih sredina i dijelova Europske unije raspravljaju o najvažnijim pitanjima i izazovima Europske unije.

Na drugom panelu, koji se održava od petka do nedjelje, razgovarat će se europskoj demokraciji i vrijednostima, pravima, vladavini prava i sigurnosti.

Sljedeći tjedan u New Yorku se održava Opća skupština Ujedinjenih naroda, na kojoj će sudjelovati i čelnici europskih institucija: predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙