FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 27. lipnja 2021. (Hina) - Sljedeći tjedan Slovenija preuzima od Portugala rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a, a u Bruxellesu predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli organizira sastanak predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana.

U četvrtak, 1. srpnja, Slovenija od Portugala preuzima rotirajuće predsjedništvo Vijeća Europske unije.

Tim povodom će u Sloveniju u četvrtak doputovati povjerenici Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen. Riječ je o ustaljenoj praksi da Komisija dolazi u posjet zemlji predsjedateljici na početku svakog predsjedanja. Tom prilikom Komisija će slovenskoj vladi uručiti pozitivnu ocjenu slovenskog nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

U ponedjeljak će se na poziv predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija okupiti predsjednici parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Oni će razgovarati o ulozi parlamenata u procesu proširenja u post-pandemijskom razdoblju.

U ponedjeljak i utorak u Luxembourgu se održava sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva. Ministri na taj sastanak dolaze s velikim olakšanjem, nakon što su u petak pregovarači Vijeća i Parlamenta postigli politički dogovor  o reformi Zajedničke poljoprivredne politike.

Dogovor je postignut nakon tri godine pregovora  o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP), na koju će otići oko trećine proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027., odnosno 387 milijardi eura.

Nova pravila će se početi primjenjivati od 2023. godine, a predviđaju veće preusmjeravanje sredstava iz intenzivnih poljoprivrednih praksi u zaštitu prirode i klime, te smanjenje emisije stakleničkih plinova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙