FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 20. lipnja 2021. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava sastanak na vrhu država članica Europske unije, Europska komisija će odobriti još nekoliko nacionalnih planova za oporavak, a Europski parlament održava mini-plenarnu sjednicu u Bruxellesu.

Čelnici 27 država članica okupit će u četvrtak i petak na dvodnevnom samitu u Bruxellesu. Na dnevnom redu su situacija s pandemijom covida-19, gospodarski oporavak, migracije, odnosi s Turskom i Rusijom.

Prije samita, u ponedjeljak i utorak u Luxembourgu se sastaju ministri vanjskih poslova. U ponedjeljak se sastaje Vijeće za vanjske poslove, a utorak Vijeće za opće poslove.

Na Vijeću za opće poslove EU ministri će raditi na pripremama za samit. Na dnevnom redu su i proširenje i proces stabilizacije i pridruživanja. Portugalsko predsjedništvo će izvijestiti ministre o radu Konferencije o budućnosti Europe.

Jedna od najvažnijih točaka je rasprava u okviru članka 7 o vladavini prava u Mađarskoj i Poljskoj.

Na marginama Vijeća za opće poslove održat će se međuvladine konferencije o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, ali bez otvaranja ili zatvaranja ijednog poglavlja. Tzv. političke međuvladine konferencije o pristupanju nova su pojava koja ranije nije postojala, a predviđene su novom metodologijom pregovora o proširenju EU-a.

Do sada su se međuvladine konferencije organizirale isključivo za otvaranje ili zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Ovaj put ni Srbija ni Crna Gora neće otvoriti na zatvoriti nijedno poglavlje, odnosno nijedan pregovarački klaster.

Nova metodologija ne predviđa više otvaranje poglavlja pravne stečevine pojedinačno, nego su ona podijeljena u sedam srodnih skupina, tzv. klastera. To znači da zemlja koja pregovora mora imati ispunjene uvjete za otvaranje ili zatvaranje u svim poglavljima jednog klastera i onda se ta poglavlja istodobno otvore ili zatvore, kada se države članice slože da su uvjeti za to ispunjeni.

Crna Gora do sada ima sva otvorena poglavlja, a samo tri privremeno zatvorena.

Srbija ima 18 otvorenih i dva zatvorena poglavlja. Pregovori sa Srbijom u potpunom su zastoju, već dvije i pol godine nije otvoreno ni zatvoreno nijedno poglavlje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sljedeći tjedan posjetit će sedam država članica EU-a kako bi njihovim čelnicima uručila pozitivnu ocjenu njihovih nacionalnih planova za oporavak i otpornost.

Sljedeći tjedan Komisija bi trebala odobriti nacionalne planove Austrije, Slovačke, Latvije, Njemačke, Italije, Belgije i Francuske. Do sada je Komisija već odobrila nacionalne planove Portugala, Španjolske, Grčke, Danske i Luksemburga.

Europski parlament u srijedu i četvrtak održava mini-plenarnu sjednicu u Bruxellesu. Zastupnici će, između ostaloga, raspravljati i glasati o rezoluciji o napretku Bosne i Hercegovine.

Zastupnici će glasati o novom zakonu o klimi, koji povećava smanjenje emisije stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine s dosadašnjeg cilja od 40 posto.

Parlamentarci bi također trebali dati zeleno svjetlo za tri fonda, ukupno teška 243 milijarde eura za sljedećih sedam godina. Riječ je o Europskom fondu za regionalni razvoj, Europskoj socijalnom fondu, Kohezijskom fondu, Fondu za pravednu tranziciju, Europskom fondu za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu.

Zastupnici će također raspravljati i glasati o izvješću o ženskom seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima. U izvješću bi zastupnici trebali pozvati da se ženama osigura “siguran i legalan pobačaj” te naglasiti da seksualna i reproduktivna prava spadaju temeljna prava žena. Autor izvješća je SDP-ov zastupnik Fred Matić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙