FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 16. svibnja 2021. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, predviđeno je više sastanaka na ministarskoj razini, uključujući ministara vanjskih poslova o eskalaciji sukoba u Gazi, a zbog sve bolje epidemiološke situacije ministarska vijeća sve više se sastaju fizički umjesto virtualno.

 Plenarna sjednica Europskog parlamenta održava se od ponedjeljka do četvrtka u Bruxellesu. To je vjerojatno zadnja plenarna sjednica u bruxelleskom sjedištu, jer se očekuje da će  zastupnici od lipnja okupljati u Strasbourgu.

 U utorak se nastavljaju pregovori između Parlamenta, Vijeća i Komisije o uredbi o uvođenju zelene digitalne potvrde koja bi trebala olakšati putovanja unutar EU-a za predstojeću turističku sezonu. Cilj je postići dogovor do kraja ovoga mjeseca, kako bi se u lipnju mogle uvesti te potvrde.

 Zastupnici će u srijedu raspravljati o prijedlogu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji da ukine pravo na patent za cjepivo protiv covida-19. Taj prijedlog podržava američka administracija, dok u EU vlada podijeljeno mišljenje. Vlade država članica većinom su protiv toga ističući da ukidanje prava intelektualnog vlasništva ne bi dovelo do brzog povećanja proizvodnje cjepiva, a izgubio bi se poticaj za inovativnost. Nekoliko zastupničkih klubova  u Europskom parlamentu podržavaju taj prijedlog, a ostali to smatraju čistim populističkim potezom.

Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava nekoliko ministarskih sastanaka.

Ministri vanjskih poslova u utorak će održati posebni sastanak o eskalirajućem sukobu u Gazi, najavio je u nedjelju šef europske diplomacije Josep Borrell koji je sazvao videokonferenciju u svjetlu "neprihvatljivog broja civilnih žrtava".

"Koordinirat ćemo i razgovarati kako EU može najbolje pridonijeti okončanju sadašnjeg nasijla", napisao je na Twitteru.

 Od izbijanja pandemije covida-19 većina sastanaka se održavala virtualno, jedino su se ministri vanjskih poslova posljednjih mjeseci sastajali fizički. Sada se to polako mijenja i sve više ministarskih sastanaka održava se fizički.

 U ponedjeljak i utorak sastaje se Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport u četiri različite formacije. U ponedjeljak prijepodne sastaju se ministri obrazovanja, popodne ministri zaduženih za pitanja mladih. U utorak prijepodne ministri kulture, a  popodne ministri sporta.

 U četvrtak se sastaju ministri zaduženi za trgovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙