FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 15. studenoga 2020. (Hina) - Sljedeći tjedan čelnici zemalja članica EU-a na video-konferenciji razgovarat će o pandemiji koronavirusa, ministri za europske poslove razgovaraju o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, pregovori o budućim odnosima s Velikom Britanijom ulaze u završnu fazu.

U četvrtak navečer održat će se nova video-konferencija čelnika zemalja članica na temu koordinacije borbe protiv pandemije koronavirusa i njezinih posljedica. To je drugi u nizu takvih redovitih sastanka, nakon prvog održanog 29. listopada, posvećen toj temi.

U utorak se sastaje Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za europske poslove zemalja članica.

Njemačko predsjedništvo izvijestit će Vijeće o pripremama za prvu pristupnu konferenciju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.  Još uvijek nije riješena bugarska prepreka za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom. Sofija inzistira na tome da Skoplje prizna da Makedonci i makedonski jezik imaju bugarske korijene. Njemačko predsjedništvo intenzivno radi na uklanjanju tih pregovora, a posljednjih tjedana održano je niz sastanaka s bugarskim i makedonskim predstavnicima.

Zemlje članice EU-a dale su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom još u ožujku. Sada se pregovara o pregovaračkim okvirima za obje zemlje.  Pregovarački okvir je ključni dokument kojim se definira kako će se i na kojima načelima odvijati pristupni pregovori. Pregovarački okvir trebaju usvojiti zemlje članice jednoglasno i to je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se formalno pregovori otvaraju.

Njemačko predsjedništvo će također upoznati ministre sa stanjem pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru i planu za oporavak. Nakon višetjednih pregovora, pregovarači Vijeća i Europskog parlamenta postigli su dogovor o VFO-u i sada taj dogovor trebaju potvrditi te dvije institucije. Dio toga paketa je i uredba o uvjetovanju dodjele europskih sredstava poštivanjem načela vladavine prava. Mađarska i Poljska su zaprijetile da će blokirati VFO i plan za oporavak ako se usvoji mehanizam za vladavinu prava. Bez konsenzusa svih država članica Vijeće ne može potvrditi uredbu o VFO-u. S druge strane, uredba o uvjetovanju vladavinom prava može se donijeti kvalificiranom većinom u Vijeću i običnom većinom u Parlamentu, što znači da se može zaobići mađarsko i poljsko protivljenje. Ostaje pitanje hoće li Budimpešta i Varšava ostati pri svojim prijetnjama i blokirati dogovor. 

U ponedjeljak se u Bruxellesu nastavljaju pregovori između EU-a i Velike Britanije o budućim odnosima.  Već je dva puta do sada pomican krajnji rok za zaključivanje tih pregovora kako bi se spriječio nagli prekid veza nakon isteka prijelaznog razdoblja. Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja, a do kraja ove godine traje prijelazno razdoblje u kojem je London nastavio primjenjivati pravila kao za vrijeme članstva. Da bi se spriječio nagli i kaotičan raskid potrebno je postići minimalni dogovor o budućim odnosima. Najprije se govorilo o sredini listopada kao krajnjem roku za dogovor, zatim o sredini studenoga, a sada se sljedeći tjedan ocjenjuje ključnim. Neuspjeh pregovora značio bi da će Britanci s Europom trgovati prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što bi značilo visoke carine, kvote i ostale prepreke trgovini dviju strana koja je desetljećima funkcionirala bez restrikcija. 

Europska komisija sljedeći tjedan objavljuje jesenski paket Europskog semestra, čime formalno započinje novi godišnji ciklus Europskog semestra, mehanizma za usklađivanje gospodarskih, fiskalnih i socijalnih politika.

U sklopu toga paketa Komisija objavljuje nekoliko dokumenata: godišnju strategiju za održivi rast, izvješće o mehanizmu upozoravanja, preporuke o ekonomskoj politici europodručja i zajedničko izvješće o zapošljavanju.

U izvješću o mehanizmu upozoravanja, Komisija procjenjuje moguće makroekonomske neravnoteže u državama članicama.

Komisija će sljedeći tjedan također objaviti preporuke za korištenje brzi antigenskih testova za dijagnosticiranje covida 19 te preporuke o samoizolaciji i karanteni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙