FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 8. studenoga 2020. (Hina) - Sljedeći tjedan nastavljaju se pregovori između Vijeća i Europskog parlamenta o višegodišnjem proračunu, nastavljaju se pregovori o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije, dva ministarska vijeća imat će sastanke putem video-veze.

U ponedjeljak se održava novi krug pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO), proračunu EU-a za razdoblje 2021-2027 i planu za oporavak.

Veliki korak prema završetku zakonodavnog posla oko VFO-a i plana za oporavak napravljen je prošli tjedan kada su pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli kompromis o tome da se korištenje europskih fondova uvjetuje vladavinom prava. To je dosad bila jedna od ključnih zapreka za dogovor o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijarde bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

Da bi se taj politički dogovor mogao početi provoditi, potrebno je obaviti zakonodavni postupak, što je posao Vijeća i Europskog parlamenta. 

Sljedeći tjedan nastavljaju se pregovori o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije s ciljem da se takav sporazum dogovori i ratificira do kraja ove godine, kada istječe prijelazno razdoblje unutar kojega Velika Britanija primjenjuje pravila EU-a.

Unatoč intenzivnim pregovorima koji se vode posljednjih tjedana i dalje ostaju velike razlike između dviju strana u nizu područja, prije svega u ribarstvu, ravnopravnih uvjeta tržišnog natjecanja i rješavanju sporova koji mogu nastati u primjeni budućeg sporazuma o trgovini.

U ponedjeljak će ministri zemalja članica zaduženi za trgovinu održati video-konferenciju.

Na dnevnom redu su trgovinski odnosi sa Sjedinjenim Državama i Kinom. Nakon presude Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kojom su EU-u odobrene kompenzacijske carine na uvoz iz SAD-a u vrijednosti četiri milijarde dolara zbog nepropisnih subvencija Boeingu, moguće je da ministri podrže donošenje tih mjera.

Prošle je godine WTO odobrio SAD-u kompenzacijske carine na uvoz iz EU-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara zbog europskih subvencija Airbusu. Washington je tako uveo 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije.

Spor dvije zemlje oko subvencija proizvođačima zrakoplova traje već 16 godina i uvelike opterećuje njihove trgovinske odnose. 

Washington smatra da nema zakonske osnove za EU carine jer su subvencije Boeingu obustavljene. Europski dužnosnici, pak, smatraju da samo WTO može odlučivati o tome je li udovoljeno presudi te da je zeleno svjetsko za uvođenje carina i dalje na snazi.

Obje strane optužuju onu drugu da nije postupila po pravorijeku WTO-a te se čini da su odlučne maksimalizirati svoje pozicije prije vjerojatnih pregovora.

Očekuje se da će pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima donijeti poboljšanje  odnosa s EU-om po mnogim pitanjima, a razgovore o subvencijama zrakoplovnim industrijama u SAD-u i EU mogli bi iskoristiti kao gestu dobre volje dok pokušava izgraditi ujedinjeni front protiv Kine.

U petak će putem video-veze razgovarati ministri unutarnjih poslova zemalja članica. Nakon nedavnih terorističkih napada u Francuskoj i Austriji, ministri će razgovarati o jačanju zajedničkih napora EU-a u borbi protiv terorizma i jačanju međusobne suradnje. 

Ministri će također razgovarati o paktu o migracijama i azilu, koji je Komisija nedavno predložila.

Sljedeći tjedan se održava i plenarna sjednica Europskog parlamenta, koja će se kao i zadnje, održati na daljinu zbog mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙