FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sokol: sredstvima EU-a unaprijediti ruralna i planinska područja Hrvatske

ZAGREB/BRUXELLES, 22. listopada 2020. (Hina) - Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol u četvrtak je priopćio da će kao potpredsjednik međuskupine Europskog parlamenta Ruralna, planinska i udaljena područja (RUMRA) i pametna sela raditi na implementaciji pametnih rješenja za unaprjeđenje ruralnih i planinskih područja Hrvatske. 

Sokol, (EPP/HDZ), sudjelovao je na konstituirajućoj sjednici spomenute međuskupine na kojoj su iznenesene iznesene ideje i stavovi o najvažnijim pitanjima koja se nalaze pred  Europskom unijom u kontekstu ruralnih, planinskih i udaljenih područja te pametnih sela.

Prvenstveno će, kako je najavio, raditi na  implementaciji pametnih rješenja za unaprjeđenje zdravstvene, demografske i obrazovne infrastrukture diljem ruralnih i planinskih područja Hrvatske. 

"Ruralna i planinska područja u pravilu su manje razvijena, a pojavom COVID-19 taj se problem posebno istaknuo jer je došlo do dodatne izoliranosti i uskraćenja javnih usluga građanima. Jednaka šansa i jednaka kvaliteta života, neovisno o urbanizaciji područja, moraju postati sadašnjost", rekao je Sokol.

Prema njegovim riječima, važnost rada ove međuskupine je iznimna jer ruralna, planinska i udaljena područja čine 80% teritorija te u njima živi gotovo 60% stanovništva Europske unije.

"Kada je riječ o Hrvatskoj, oko 90% područja je ruralno te 10% urbano", istaknuo je Sokol.

Govoreći o unaprjeđenju zdravstvene, demografske i obrazovne infrastrukture diljem ruralnih i planinskih područja Hrvatske istaknuo je da  "demografija u sebi sadrži socijalne i ekonomske aspekte te smatra da, uz zdravstvo, treba biti temeljna okosnica za sve buduće politike vezane uz ruralna područja" .

Sokol će se zalagati i za snažniju potporu u pogledu otvaranja i zadržavanja radnih mjesta, pružanja podrške malim i srednjim poduzećima te mladima pri ostanku u ruralnim područjima.

"Tu nam uvelike mogu pomoći sredstva Europske unije, posebice kohezijska politika koja daje opipljive rezultate u obliku vrtića, škola, cesta te raznih infrastrukturnih projekata. Na meni je, kao potpredsjedniku ove važne Međuskupine, učiniti sve da unaprijedimo hrvatska ruralna i planinska područja te uspostavimo što višehrvatskih pametnih sela" - zaključio je Sokol.


 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙