FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP ponovno traži poštivanje viznog reciprociteta sa SAD-om

BRUXELLES, 22. listopada 2020. (Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta ponovno su u četvrtak zatražili od Komisije da privremeno uvede vize za građane Sjedinjenih Država zbog nepoštivanja viznog reciprociteta.

Zastupnici su u četvrtak izglasali rezoluciju sa 376 glasova za, 269 protiv i 43 suzdržana glasa u kojoj se od Komisije traži da uvede suspenziju na izdavanje viza za američke građane, kao što predviđa mehanizam o viznom reciprocitetu. 

Prema mehanizmu viznog reciprociteta koji su utvrdili Europski parlament i Vijeće, ako treća zemlja ne ukine vizni režim u roku od 24 mjeseca nakon obavijesti o izostanku reciprociteta, Komisija mora provjeriti stanje i predložiti privremeno ukidanje viza za građane dotičnih trećih zemalja za razdoblje od 12 mjeseci.

Vize za ulazak u SAD još uvijek moraju imati građani Hrvatske, Bugarske, Cipra i Rumunjske.

Sličnu rezoluciju Europski parlament je izglasao i 2017. godine, međutim, Komisija se ne želi odlučiti na taj korak i pokušava to pitanje riješiti diplomatskim putem.

U međuvremenu, Hrvatska je ispunila jedan od ključnih uvjeta za ukidanje viza, nedavno je službeno potvrđeno da ima manje od tri posto odbijenih zahtjeva za vizu za Sjedinjene Države.

Preostalo je riješiti još neke tehničke uvjete i Hrvatska bi mogla dobiti bezvizni režim sa Sjedinjenim Državama sljedeće godine.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙