FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel odgodila godišnji europski samit o Kini

BRUXELLES, 16. listopada 2020. (Hina/AFP) - Posebni samit o Kini, predviđen za 16. studenoga u Berlinu, odgođen je zbog pandemije koronavirusa, objavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om.

"U kontekstu pandemije, jasno je da nećemo dopustiti  održavanje neformalnog samita (...) mislim da je to potrebno reći", kazala je Merkel novinarima u Bruxellesu u trenutku kada brojne europske zemlje postrožuju epidemiološke mjere u borbi protiv covida-19.

Neformalni samit europskih čelnika koji se trebao održati 16. studenoga u Berlinu trebao je biti posvećen odnosima s Kinom, ali bez sudjelovanja Pekinga.

Na videokonferenciji 14. rujna s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i njemačka kancelarka Angela Merkel zatražili su od Kine da otvori svoje tržište europskim tvrtkama kako bi prije kraja 2020. zaključili bilateralni sporazum o ulaganjima.

S više od milijardu eura dnevnog prometa u bilateralnoj trgovini, EU je najveći kineski trgovinski partner, a Kina je na drugom mjestu nakon SAD-a kao tržište robe i usluga iz EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙