FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjeloruska oporba među finalistima za Nagradu Saharov

ZAGREB, 15. listopada 2020. (Hina) - Demokratska oporba u Bjelorusiji, aktivisti za zaštitu okoliša iz Hondurasa i nadbiskup Mosula finalisti su za Nagradu Saharov 2020., objavio je Europski parlament.

Finalisti su odabrani na zajedničkom sastanku Odbora za vanjske poslove i Odbora za razvoj EP-a 12. listopada

Demokratsku oporbu u Bjelorusiji predstavljaju Koordinacijsko vijeće, inicijativa hrabrih žena, te političari i osobe iz civilnog društva.

Među njima je Svetlana Tihanovska, koja je bila protukandidat bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku na predsjedničkim izborima 9. kolovoza.

Oporba osporava rezultate tih izbora tvrdeći da su bili namješteni i poziva Lukašenka da odstupi s vlasti. Nakon izbora izbili su masovni prosvjedi koje bjeloruske vlasti odlučno guše pritvarajući na stotine prosvjednika.

U toj skupini su i istraživačka novinarka Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015., zatim Marija Kalesnikova, glazbenica i politička aktivistica te političke aktivistice Olga Kovalkova i Veronika Cepkalo,

Kandidirani su i još neki političari i osobe iz civilnog društva - Sergej Tihanovski, video bloger i politički zatvorenik, Ales Bialiacki, utemeljitelj bjeloruske organizacije za ljudska prava "Viasna", Sergej Dilevski, Stepan Putilo, osnivač Telegram kanala NEXTA te Mikola Statkevič, politički zatvorenik i kandidat za predsjednika na izborima 2010., navodi Parlament.

U rezoluciji usvojenoj u rujnu Europski parlament osudio je bjelorusku vladu zbog nasilne represije prosvjeda.

U finale su ušli i aktivisti za zaštitu okoliša iz Hondurasa.

Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez i Jeremías Martínez Díaz članovi su općinskog odbora za obranu zajedničkih i javnih dobara iz Tocoe.

Zatvoreni su zbog sudjelovanja u mirnom prosvjedu protiv rudarskog poduzeća čije su aktivnosti dovele do zagađenja rijeka Guapinol i San Pedro. Dok su ostali zatvorenici pušteni na slobodu, aktivisti za Guapinol i dalje su pritvoreni, a tužiteljstvo nije predočilo čvrste dokaze kojima bi se opravdalo njihovo zadržavanje.

Osim njih, kandidirana je i Berta Cáceres, ubijena u ožujku 2016. Riječ je o aktivistici za zaštitu okoliša iz autohtonog naroda Lenca u Hondurasu i suosnivačici vijeća autohtonih naroda Hondurasa (COPINH). Tijekom više od dva desetljeća ona se borila protiv otimanja zemljišta, nezakonite sječe i megaprojekata.

Posljednji finalist je nadbiskup Mosula.

Kada je Islamska država stigla u Mosul u kolovozu 2014., monsinjor Michaeel Najeeb omogućio je evakuaciju kršćana, Sirijaca i Kaldejaca u Irački Kurdistan te sačuvao više od 800 povijesnih rukopisa iz razdoblja od 13. do 19. stoljeća, koji su kasnije digitalizirani i izloženi u Francuskoj i Italiji, navodi Parlament.

Prošle godine Nagrada Saharov dodijeljena je Ilhamu Tohtiju, ekonomistu i borcu za prava ujgurske manjine u Kini.

Dobitnika nagrade izabrat će 22. listopada Konferencija predsjednika, koju čine predsjednik Parlamenta David Sassoli i predsjednici klubova zastupnika, a dodjela nagrade održat će se 16. prosinca.

Europski parlament svake godine dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu misli, osnovanu u čast ruskom fizičaru i disidentu Andreju Saharovu. Nagrada je osnovana 1988. kako bi se istaknulo iznimne pojedince i organizacije koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙