FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament kritizirao Borisova i podržao protuvladine prosvjednike

ZAGREB, 9. listopada 2020. (Hina) - Europski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju u kojoj kritizira bugarsku vladu premijera Bojka Borisova, protiv kojeg Bugari već mjesecima prosvjeduju optužujući ga za korupciju i tražeći njegovu ostavku.

Europski zastupnici izrazili su u rezoluciji "nedvojbenu podršku bugarskom narodu i njegovim legitimnim zahtjevima i težnjama pravdi, transparentnosti, odgovornosti i demokraciji" i pozvali bugarsku vladu na "puno i bezuvjetno poštivanje europskih vrijednosti i temeljnih prava".

Osudili su "policijsko nasilje i nerazmjernu silu" za vrijeme protuvladinih prosvjeda, posebice protiv žena i djece te novinara koji izvještavaju o prosvjedima.

Izrazili su također zabrinutost zbog toga što se provode "protupravne i pretjerane" revizije privatnih poslovnih subjekata koji su javno izrazili svoju podršku prosvjednicima.

Rezolucija o vladavini prava i temeljnim pravima u Bugarskoj, pravno neobvezujuća, usvojena je s 358 glasova za i 277 protiv i 56 suzdržanih. 

Zastupnici su izrazili žaljenje zbog "značajnog pogoršanja u pogledu poštivanja načela vladavine prava, demokracije i temeljnih prava, uključujući neovisnost sudstva, diobu vlasti, borbu protiv korupcije i slobodu medija".

Izrazili su također zabrinutost zbog toga što je bugarski parlament u procesu usvajanja novog izbornog zakona, a redovni se parlamentarni izbori trebaju održati za manje od sedam mjeseci.

„Vladavina prava znači diobu vlasti, ali sve je više optužbi za korupciju u pravosuđu i politički motivirane kaznene progone. Ona znači medijske slobode, ali svjedoci smo da vlada ima sve veći utjecaj na javne medije i koristi klijentelizam kad je riječ o privatnim medijima. Ona znači poštivanje građanskih prava, ali svjedoci smo policijske brutalnosti i gušenja prava manjina”, rekao je izvjestitelj Juan Fernando Lopez Aguilar iz redova Socijalista i demokrata.

Europska pučka stranka (EPP), politička obitelj kojoj pripada Borisov, pokušala je ublažiti tekst rezolucije, ali njezini su amandmani odbačeni.

„Želio bih izričito reći da je Bojko Borisov na čelu proeuropske vlade. On je bio taj koji je inicirao uvođenje eura, i bez obzira na temu danas, uvijek je podržavao mehanizam vladavine prava u Vijeću, na što mi kao Europski parlament pozivamo”, rekao je predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber u raspravi na plenarnoj sjednici u ponedjeljak.

„Vladu se ne mijenja prosvjedima, nego izborima (...) koji će se održati u ožujku iduće godine i na kojima bi svi trebali sudjelovati”, dodao je.

U Sofiji se već gotovo tri mjeseca održavaju protuvladini prosvjedi. Prosvjednici optužuju vladu za korupciju i traže njezinu ostavku. Gotovo 60 posto Bugara podržava zahtjeve prosvjednika, po anketama.

Europska komisija izrazila je zabrinutost za neovisnost pravosuđa u Bugarskoj i kritizirala izostanak opipljivih rezultata u borbi protiv korupcije u svojem izvješću o vladavini prava u EU 2020. objavljenom prije tjedan dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙