FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 28. lipnja 2020. (Hina) - Sljedeći tjedan završava prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a, a kormilo preuzima Njemačka, koja je kao prioritet najavila suočavanje s  posljedicama koronakrize. 

Hrvatsko predsjedanje završava u utorak, 30. lipnja u ponoć, kada nastupa smjena na čelu Vijeća. S hrvatskim predsjedanjem ujedno završava i dosadašnji predsjednički trio koji su činile Rumunjska, Finska i Hrvatska i nastupa novi u kojem su Njemačka, Portugal i Slovenija.

Predsjednički trio uveden je sporazumom iz Lisabona kako bi se osigurao kontinuitet rada u Vijeću EU-a. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe.

Njemačka je jedna od šest zemalja utemeljiteljica EU-a i ovo joj je13. rotirajuće predsjedništvo.

Čekaju je slični izazovi s kojima se suočilo i hrvatsko predsjedanje, koje je prvo probilo led s održavanjem virtualnih sastanaka zbog nemogućnosti fizičkog okupljanja. S tim će se i dalje nastaviti jer se još ne nazire kraj pandemije.

Ipak, bit će nekih iznimki, 17. i 18. srpnja održat će se prvi fizički sastanak na vrhu nakon onoga održanog u veljači. Fizički sastanak je sazvan jer je glavna tema Višegodišnji financijski okvir i plan za oporavak, ključni dokumenti za suočavanje s krizom covida-19, a o tako važnim i složenim pitanjima nemoguće je postići dogovor na daljinu.

Prema svim procjenama, video-sastanci, iako su dobrodošla zamjena za fizičke sastanke, daleko su neefikasniji od fizičkih. Pregovori o VFO-u i inače se često vode bilateralno s onim zemljama koje se najviše protive određenim prijedlozima, a takve je sastanke teško održavati u virtualnom obliku. 

Njemačka je vlada nekoliko puta morala revidirati program predsjedanja zbog koronakrize. Borba protiv pandemije i njezine ekonomske posljedice bit će u središtu EU-a narednih mjeseci.

U ponedjeljak se održava i zadnji ministarski sastanak video-vezom pod hrvatskim predsjedanjem. Sastaju se ministri poljoprivrede i ribarstva, a glavna tema je održivo ribarstvo. 

Sljedeći tjedan održava se i novi krug pregovora o budućim odnosima između Europske unije i Velike Britanije.

Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙