FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU će čvrsto braniti svoje intrese u odnosima s Kinom

BRUXELLES, 22. lipnja 2020. (Hina) - Europski čelnici upozorili su u ponedjeljak kinesko vodstvo na potrebu suradnje u pogledu globalnih izazova poput klimatskih promjena, ističući pritom da će čvrsto braniti svoje interese i vrijednosti na kojima EU počiva.
 

"Između nas postoji velika ekonomska međuovisnost i moramo surađivati na globalnim izazovima poput klimatskih promjena, ispunjavanju održivih razvojnih ciljeva ili suočavanja s pandemijom covida-19. Istodobno, moramo priznati da ne dijelimo iste vrijednosti, politički sustav ni pristup multalteralizmu", rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nakon video-samita EU-Kina.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell sudjelovali su u ponedjeljak na video-samitu s kineskim premijerom Li Keqiangom i predsjednikom Xi Jinpingom.

EU će se angažirati u razgovore s Kinom "na jasan i samouvjeren način, čvrsto braneći interese EU i čvrsto ostajući na našim vrijednostima”, istaknuo je Michel.

"Pandemija covida-19 te brojni bilateralni i multilateralni izazovi jasno pokazuju da je partnertvo EU-a i Kine ključno, kako u trgovini, tako i u klimi, tehnologiji ili obrani multilateralizma", rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

EU protiv asimetrije u pristupu tržištima

Istaknula je da se budući razvoj odnosa između EU-a i Kine mora temeljiti na pravilima i mora biti recipročan kako bi se postigli "jednaki uvjeti za sve".

Europska strana je kineskim čelnicima rekla da je potrebno ispregovarati ambiciozan sveobuhvatni sporazum o investicijama i riješiti problem asimetrije u pristupu tržištu kako bi se osigurali jednaki uvjeti za sva poduzeća.

EU želi riješiti pitanje kineskih državnih poduzeća, koja primaju subvencije i tako stječu prednost na tržištu kao i pitanje prisilnog transfera tehnologije.  

Za Europu je važno da Kina pristane pregovarati o industrijskim subvencijama u okviru WTO-a te da se riješi pitanje kineske prekomjerne proizvodnje u nekim sektorima, poput čelika, što ugrožava europske proizvođače, te u području visoke tehnologije.

Klima, covid-19, Hong Kong i manjine u Kini 

Europska unija zatražila je od Kine da poduzme odlučne i ambiciozne korake na smanjenju emisije stakleničkih plinova i postavi vremenski rok za postizanje cilja klimatske neutralnosti što je moguće brže. 

U pogledu odgovora na pandemiju koronavirusa, EU traži zajedničku odgovornost i sudjelovanje u globalnim naporima na zaustavljanju širenja virusa, razvoj cjepiva i lijekova. 

EU je izrazio zabrinutost zbog nametanja kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, smatrajući da taj potez nije usklađen s međunarodnim obvezama Kine niti s temeljnim zakonom Hong Konga.

EU je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije s ljudskim pravima, uključujući postupke prema manjinama u Xinjiangu i Tibetu, odnosa prema aktivistima za zaštitu ljudskih prava te zbog ograničenja temeljnih sloboda.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙