FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Župan Boban pozvao građane da pred Uskrs poštuju odluke Stožera

SPLIT,   6. travnja 2020. (Hina) - Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u ponedjeljak je pozvao građane da se u Velikom tjednu pred Uskrs pridržavaju odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o ograničenju okupljanja radi zaštite od epidemije koronavirusa, na što je vjernike pozvao i papa Franjo.

 "Nalazimo na početku Velikog tjedna koji završava Uskrsom i sve vas molim - budite samodisciplinirani, držimo se svih uputa Nacionalnog stožera, uputa županijskih, općinskih i lokalnih stožera u svim segmentima", rekao je župan Boban na konferenciji za novinare u Splitu.

 Građane je pozvao da ovogodišnji Uskrs slave u krugu obitelji, na dostojanstven način kako to preporučuju hrvatski nadbiskupi i biskupi. ali i Sveti Otac.

 Naime, župnik u splitskom predgrađu Sirobuja don Josip Delaš potvrdio je u nedjelju da je vjernike pozvao na misu za blagdan Cvjetnice, s tim da u crkvi održavaju distancu od dva metra.

 "Ja sam pozvao vjernike na današnju misu u Crkvu Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Sirobuji i uvijek ću pozivati da dođu oni koji mogu", izjavio je Hini don Delaš.

 Zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske Marko Serdarević istaknuo je kako su proteklog vikenda u povodu blagdana Cvjetnice u toj županiji održane dvije mise na kojima su se počeli okupljati vjernici. No, dodao je, nakon upozorenja policije disciplinirano su se povukli kućama.

 Serdarević je napomenuo je kako su o te dvije mise izvijestili Splitsko-makarsku nadbiskupiju, razgovarali sa župnicima te ih upozorili da i ubuduće poštuju zaštitne mjere i upute nadbiskupa te samog pape Franje. 

Okupljanja na misama nedopustiva u sadašnjoj situaciji

 Okupljanja na misama ocijenio je "nedopustivima sa stanovišta sadašnje situacije", te najavio da će policija u svakom slučaju preventivno djelovati, odnosno biti ispred crkvi te "strpljivo i profesionalno" upozoravati građane da ne krše odluke Stožera i upute Nadbiskupije.

 Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin naglasila je kako je okupljanje vjernika na misama "s epidemiološkog stajališta nedopustivo u sadašnjoj situaciji".

 "Svi smo mi vjernici, ali postoji naputak ne samo iz Stožera, već  i biskupa i nadbiskupa te samog Svetog Oca. Mislim da bi se trebalo u svrhu zaštite zdravlja poštivati te mjere, kako ne bi došlo do širenja bolesti. Svi se  možemo pomoliti u svojim kućama, a nadam se vrlo brzo imati priliku i u našim crkvama," rekla je Karin.

U karanteni na Duilovu 22 osobe

 Župan Boban izvijestio je kako se trenutno u karanteni u splitskom hotelu "Zagreb" na Duilovu nalaze 22 osobe, od kojih su sedmero strani državljani.

 U samoizolaciji je 11 osoba s područja ove županije koje su jučer katamaranom iz Ancone stigli u Zadar, a nitko od njih "nema nikakvih zdravstvenih indikacija". 

 Iz policije navode kako su prošlog vikenda u županiji dobili 61 dojavu o kršenju odluke o strogom ograničenju građana na ulicama, a zatečeno je i 119 osoba koje su svoje prebivalište namjeravale napustiti bez propusnice,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙