FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koronavirus i u Šibensko-kninskoj županiji, zaražene dvije osobe

ŠIBENIK, 19. ožujka 2020. (Hina) - Zaraza koronavirusom potvrđena je i u Šibensko-kninskoj županiji, gdje su zaraženi 47-godišnjak i 20-godišnjak koji imaju blage simptome bolesti, potvrdio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

 "Sinoć su nam stigli uzorci iz Klinike za Infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" te su dvije osobe s područja Šibensko-kninske županije pozitivne na koronavirus Covid 19", rekao je župan Goran Pauk.

 Izvijestio je da su zaraženi 47-godišnjak iz Zagreba koji ima vikendicu na području županije, gdje je bio u samoizolaciji jer je bio u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom, te 20-godišnji student iz Šibenika za kojeg epidemiološki izvidi još uvijek traju.

 Građane svoje županije pozvao je da prihvate razloge zašto odmah po saznanju o zarazi nisu izašli s tom informacijom, a to su epidemiološke procedure koje traže obradu.

 "Imali smo još sedam uzoraka na testu i očekivali smo da ćemo kompletirati i te informacije. Ono što je bitno napomenuti je da su sve bitne radnje napravljene, da se situacija stabilizira i kontrolira, pa u tom smislu ta informacijama prema medijima nije falila", kazao je Pauk.

U šibenskoj bolnici tri osobe suspektne na koronavirus

 Na odjelu infektologije u šibenskoj bolnici trenutno se nalaze još tri pacijenta za koje se sumnja da su pozitivni na koronavirus, a njihovi nalazi bit će poznati tijekom dana.

 "U bolnici su poduzete sve aktivnosti u slučaju da budemo imali veći broj pacijenata. Osnovali smo jedan odjel gdje su na raspolaganju dvije sobe s dva respiratora. Imamo i jednu sobu za eventualno provođenje dijalize pacijenata s koronavirus infekcijom. Imamo i operacijsku salu i ginekološku salu za potrebe poroda, odnosno operativnog zahvata", rekla je nfektologinja u šibenskoj Općoj bolnici Blanša Bilić.

 Za oba zaražena kazala je kako imaju blaže respiratorne simptome, dobro su i nemaju temperaturu te su pušteni kući u samoizolaciju. U bolnici je do sada uzeto 19 uzoraka za obradu na koronavirus, a sinoć je utvrđeno da su dva uzorka pozitivna.

 Ankica Parat Baljkas, voditeljica odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, navela je kako je u tijeku obrada kontakata dvojice zaraženih.

U kontaktu sa zaraženima bila 21 osoba

 "To znači da se odrađuje epidemiološki izvid, dodatno se anketira kontakte i oboljele te ih se stavlja pod zdravstveni nadzor ili po potrebi u samoizolaciju. Pod zdravstvenim nadzorom imamo ukupno 254 osobe, a od toga je 21 osoba bila u kontaktu s osobama pozitivnima na koronavirus", istaknula je Parat Baljkas

 Dodala je kako je samoizolacija u kućnim uvjetima ili karantena propisana za 207 osoba.

 Župan Pauk rekao je kako su u županiji uspostavljene dvije karantene, jedna za vozače teretnih vozila s 58 ležajeva i 20 parkirnih mjesta za kamione kako bi nesmetano tekla opskrba građanstva, a druga s 36 ležajeva za izolaciju osoba koje su došle iz područja ugroze, a nemaju mogućnost kućne izolacije.

 Na osobe u samoizolaciji apelirao je da se pridržavaju potrebnih mjera.

 Načelnik stožera Nikola Blažević najavio je da će tijekom dana biti izdvojene ambulante unutar domova zdravlja diljem županije za osobe koje sumnjaju na koronavirus, sve s ciljem rasterećenja bolnica.

 Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić kazao je kako su do sada imali 54 dojave o kršenju samoizolacije, a utvrdili su ukupno šest prekršitelja na području županije kojima će biti izrečene kazne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙