FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: Dvoje novozaraženih u županiji, ukupno 41

DUBROVNIK, 1. travnja 2020. (Hina) - Za još dvije osobe u srijedu je potvrđena zaraza koronavorisom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u kojoj  je zasad oboljela 41 osoba, objavio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

 Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je obrada kontakata zaraženih u tijeku, a za jučer potvrđenih pet slučajeva utvrđeno je osam kontakata i svi su u samoizolaciji.

 Naglasio je kako je u toj obradi vrlo važno reći istinu o svim kontaktima, jer ne postoji drugi način kako doznati krug kontaktiranih osoba, ponovno apelirajući na građane da zbog javnog zdravlja izbjegavaju druženja na kavama i "ćakuli".

 "Ako nam kažu istinu prije ćemo spriječiti širenje bolesti. Mjere dovode do manjih povećanja, ali ako ljudi ne budu govorili istinu može doći do eskalacije“, istaknuo je i dodao kako se za veliku većinu oboljelih vrlo vjerojatno zna izvor zaraze, ali za nekoliko njih još uvijek ne.

Skora uspostava 'drive through' testiranja

 Lakić je najavio skoru uspostavu 'drive through' testiranja na virus, pa djelatnici Doma zdravlja Dubrovnik već obavljaju obuku, a u tijeku su dogovori i s domovima zdravlja u Korčuli i Metkoviću.

 "Tako bismo olakšali cijeli postupak, jer se zasad uzorci uzimaju jedino u dubrovačkoj bolnici“, pojasnio je i napomenuo kako osobe starije dobi, pogotovo oni s više kroničnih nezaraznih bolesti, moraju biti u samoizolaciji bez obzira je li im to službeno propisano.

 Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je, uz već poznatog liječnika, zaraza potvrđena i jednoj medicinskoj sestri. U samoizolaciji je šest liječnika,14 medicinskih sestara i tehničara te jedan nezdravstveni bolnički djelatnik.

 Bekić je kazao i kako je u bolnici smješteno jedanaest pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih je jedan na respiratoru u jedinici intenzivnog liječenja, a na istom odjelu na respiratoru je i pacijentica čiji se rezultat uzorka očekuje tijekom dana. Nitko od njih dvoje nije intubiran.

 Dodao je da je u bolnicu stigao i novi respirator koji će u upotrebi biti od četvrtka, dok su ostali respiratori na putu i očekuju se uskoro.

 Načelnik stožera Joško Cebalo naveo je kako je od početka pandemije na testiranje upućeno 297 uzoraka, za 41 osobu se pokazalo da su pozitivne na virus, a još se čekaju rezultati za 25 uzorka.

Nijedno kršenje samoizolacije u 24 sata

 U karanteni je još jedna osoba nakon što je grčkoj državljanki istekao rok od 14 dana, a u protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije u kojoj je 601 stanovnik županije.

 Cebalo navodi i da je u županiju stigla zaštitna oprema iz Nacionalnog stožera, a županijski je osigurao isporuku 55 tisuća kirurških maski do kraja tjedna.

 Župan Nikola Dobroslavić osudio je stigmatizaciju oboljelih kao 'anticivilizacijsko ponašanje', izrazivši uvjerenje da toga nema u ovoj županiji. "Nitko nije kriv što je obolio, a bolest nema nikakve veze s nekim negativnim ponašanjem“, istaknuo je župan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙