FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagorju nema novooboljelih od koronavirusa

KRAPINA, 27. ožujka 2020. (Hina) - U Krapinsko-zagorskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa te ih je dalje 35, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina istaknuo je da su od utorka u novome izolacijskom prostoru za pozitivne pacijente.

„Trenutačno su u njemu četiri pacijenta i u dobrom su stanju. Pratimo prvu pacijenticu koja je došla u prvom valu pozitivnih pacijenata. Ona je danas treći dan afebrilna, dobro se osjeća i mi ćemo danas uzeti bris te ćemo ju vjerojatno poslati na kućno liječenje. Imala je dosad tri negativna nalaza“, rekao je Vančina.

„S obzirom na to da je prvi pacijent bio pozitivan 15. ožujka, sada ćemo doći u vremensku zonu kada ćemo početi retestirati ljude i polako gledati njihove nalaze. Jedan pacijent je retestiran koji je negativan i mislim da će, i nadam se, biti prvi pacijent koji je ozdravio“, dodao je ravnatelj bolnice.

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Ivan Lipovac je rekao da su dosad pronašli 385 bliskih kontakata osoba koje su zaražene.

„Od 35 zaraženih imamo 31 osobu koja ima lakše simptome. Upućene su u kućnu izolaciju i moraju biti zatvorene u svojoj sobi, a jedino im mlađi članovi mogu dostaviti hranu pred vrata, oni stariji i kronični bolesnici ne smiju biti blizu“, istaknuo je Lipovac.

Zabočka Opća bolnica trenutačno ima šest izolacijskih jedinica na hitnome bolničkom prijmu i novi odjel s trenutačno 13 postelja koji može primiti srednje teške pacijente.

Župan Željko Kolar rekao je da trenutačni kapaciteti zadovoljavaju s obzirom na broj oboljelih.

„U pripremi imamo objekt koji može primiti 180 ljudi, a možemo ga aktivirati u roku od 24 sata. To dosad nismo učinili jer nije bilo potrebe“, dodao je Kolar.

Administrativne granice ne prate život

U protekla 24 sata bilo je 54 prekršitelja bez propusnica, na što je župan Kolar rekao: „Nisu dobre ni funkcionalne propusnice koje izdaju stožeri općina i gradova jer praktički administrativne granice ne prate život. Uvažavajući svu potrebu da imamo pod kontrolom protok ljudi, predložili smo Nacionalnom stožeru da se te propusnice izdaju za područja izvan bivših općina, a da unutar tog područja ne treba propusnica.“

Načelnik Stožera Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek najavio je da će od subote raditi trgovine s građevinskim materijalom.

„Sad je odluka, zbog potresa, da uz održavanje svih higijenskih uvjeta mogu raditi na sve načine kao i prije, od 8 do 15 sati“, rekao je Ferek Jambrek, koji je zadovoljan i odlukom o olakšavanju kretanja vozača te o djelomičnom otvaranju tržnica.

„Događalo se da vozači iz Slovenije nisu imali nikakve zapreke pa su preuzimali poslove u Hrvatskoj, ali ovom je odlukom to promijenjeno“, dodao je Ferek Jambrek.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙