FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HLK preporučila odgodu svih stručnih skupova

ZAGREB, 11. ožujka 2020. (Hina) - Hrvatska liječnička komora (HLK) uputila je u srijedu preporuku svojim članovima koji su organizatori različitih stručnih i znanstvenih liječničkih skupova planiranih za ožujak, da zbog epidemije koronavirusa odgode skupove.

Odgovornost liječnika u situaciji nadolazeće epidemije je iznimno velika. Liječnici su u stalnom kontaktu s pacijentima pa slučajevi zaraze liječnika imaju kao posljedicu potencijalno puno većih broj sekundarno zaraženih i to upravo pacijenata, koji su ugroženiji od infekcije koronavirusom, priopćeno je večeras iz HLK-a.

Ističu da zaraza liječnika, kao što je očito iz slučajeva u Italiji i Sloveniji, može rezultirati širenjem zaraze po zdravstvenim ustanovama.

Svaka takva situacija, ne samo da bi dodatno ugrozila pacijente, nego bi smanjila i brojnost liječnika spremnih na angažman u liječenju pacijenata, ocjenjuju iz HLK-a. Dodaju kako hrvatski zdravstveni sustav treba biti kadrovski što pripremljeniji za nošenje s epidemijom.

Hrvatska liječnička komora pozdravlja odluke organizatora koji su skupove već otkazali, a ako to još nisu, preporučuje da ih odgode. 

O svojoj preporuci Hrvatska liječnička komora je obavijestila i Krizni stožer Ministarstva zdravstva.

"Uvažavajući važnost uloge Kriznog stožera u upravljanju i koordiniranju rada zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih radnika, Komora je zatražila da se u rad Kriznog stožera Ministarstva zdravstva uključe i njezini predstavnici. Hrvatska liječnička komora svojim znanjem, iskustvom i kanalima komunikacije može pridonijeti još kvalitetnijem radu kriznog stožera, poglavito u smislu osiguravanja podrške samim liječnicima, izravnim pružateljima zdravstvene zaštite", naveli su iz HLK-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙