FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 8. ožujka 2020. (Hina) - Sljedeći tjedan Europski parlament zbog koronavirusa zasjeda u Bruxellesu umjesto u Strasbourgu, u Bruxelles bi po najavama iz Ankare trebao doputovati turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

 U petak navečer turska državna  televizija je objavila da će Erdogan u ponedjeljak posjetiti Bruxelles kako bi se predstavnicima EU-a raspravljao o migrantskoj krizi na tursko-grčkoj granici nakon njegove odluke da migrantima otvori granice prema Europi. U informaciji turske televizije ne navodi se s kim će se Erdogan sastati. U Bruxellesu taj posjet još nije službeno objavljen, a prema neslužbenim informacijama Erdogan bi se trebao sastati s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

 Redovita mjesečna plenarna sjednica Europskog parlamenta ovaj put će se umjesto u Strasbourgu održati u Bruxellesu zbog koronavirusa. 
 Predsjednik parlamenta David Sassoli objavio je da je odluka o preseljenju sjednice donesena na temelju preporuka zdravstvene službe Europskog parlamenta jer bi putovanje u Strasbourgu bilo znatno rizičnije za zastupnike, parlamentarno osoblje i lokalno stanovništvo.  U bruxelleskom sjedištu Europskog parlamenta još prošli tjedan je ograničen pristup posjetiteljima, a brojni događaji su otkazani.


 Epidemija koronovirusa bit će i jedna od tema na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, kao i migrantska kriza, dugoročni europski proračun, upletanje Mađarske u medije u Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

 U utorak će predsjednica Komisije Ursula von der Leyen razgovarati sa zastupnicima o naporima koji se, prije svega na razini država članica, ali i na razini EU-a ulažu u borbi protiv širenja infekcije koronavirusom. Europska komisija je uspostavila posebnu skupinu za borbu protiv koronovirusa, zaduženu za pomoć državama članicama u njihovu usklađivanju,  za razmjenu informacija i procjenu potreba kako bi se s razine EU-a mogao osigurati usklađen odgovor na taj izazov.
 

U srijedu će predsjednik Europskog vijeća Charles Michel razgovorati o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje 2021.-27. i o neuspjehu šefova država ili vlada da o tome postignu dogovor na samitu održanom 20. i 21. veljače. Bit će riječi i o sljedećem redovitom sastanku na vrhu Europskog vijeća koji će se održati 26. i 27. ožujka, a koji na dnevnom redu ima digitalizaciju, vanjsku politku, proširenje.

 Zastupnici će u srijedu raspravljati o situaciji s migrantima i tražiteljima azila na grčko-turskoj granici, koju su prošli tjedan posjetili predsjednici triju europskih institucija, hrvatski i grčki premijeri Andrej Plenković i Kiriakos Micotakis.

 Plenarna sjednica počinje u ponedjeljak popodne raspravom o prijedlogu prvog europskog zakona o klimi, koji je Komisija predstavila prošli tjedan. Zakon o klimi je ključni element Europskog zelenog plana, koji ima za cilj da Europa postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine.

  Na inicijativu  socijalista i demokrata (S&D) u srijedu navečer zastupnici će raspravljati o mađarskom upletanju u medije u Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji. Prema informacijama iz slovenskih medija, mađarski politički vrh je u posljednjih nekoliko godina preko jedne slovenske banke i drugih pomagača vodio opsežnu međunarodnu političko-obavještajnu operaciju u Sjevernoj Makedoniji, a s ciljem rušenja dogovora s Grčkom o ustavnom imenu zemlje. 

 Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održavaju dva ministarska sastanka. U četvrtak je sastanak ministara za trgovinu, koji će razgovorati o pripremi za 12. ministarsku konferenciju Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koja se održava u lipnju u Nur-Sulttanu u Kazahstanu. Ministarska konferencija WTO-a je najviše tijelo te organizacije koje donosi odluke. U konferenciji sudjeluju ministri i drugi visoki dužnosnici iz 164 zemlje članice WTO-a.

  U petak se sastaje Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove. Ujutro je predviđen zajednički sastanak ministara pravosuđa i unutarnih poslova koji će razgovarati o strateškim smjernicama za zakonodavno i operativno planiranje u području pravosuđa i unutarnjih poslova.

 Popodne će ministri pravosuđa razgovorati o postupku uspostave Ureda europskog javnog tužitelja te o međunarodnim pregovorima o e-dokazima.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen će u ponedjaljak na konferenciji za novinare govoriti o prvih 100 dana mandata na čelu Komisije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙