FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 9. veljače 2020. (Hina) - Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, u Bruxellesu će se održati izvanredni sastanak ministara zdravstva u vezi s koronavirusom.

 Zastupnici Europskog parlamenta okupit će se na plenarnoj sjednici u Strasbourgu koja traje od ponedjeljka do četvrtka.
 Na dnevnom redu, između ostaloga, imaju raspravu o Višegodišnjem proračunskom okviru (VFO) uoči izvanrednog samita 27 zemalja članica koji je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao za 20. veljače kada će se pokušati doći do dogovora o VFO-u, odnosno o sedmogodišnjem proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. 
 Zastupnici će ponoviti svoj poziv da se osigura odgovarajuće financiranje europskih politika u sljedećih sedam godina. Oni su u svojoj rezoluciji iz studenoga 2018. godine zatražili da se u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju izdvoji 1,3 posto bruto nacionalnog dohotka, što bi iznosilo 1324,1 milijardi eura. Europska komisija je predložila znatno manji sedmogodišnji proračun od 1,11 posto BND-a ili 1135 milijardi eura.
  Dio bogatijih članica koje najviše uplaćuju u proračun EU-a traže da se proračun ograniči na jedan posto BND-a, dok zemlje koje koji iz proračuna više dobivaju nego što u njega uplaćuju traže da se zadrži sadašnja razina financiranja kohezijske i poljoprivredne politike.
 Zastupnici će također sljedeći tjedan glasati o rezoluciji u kojoj će iznijeti svoje stajalište o budućim odnosima s Velikom Britanijom.
 U četvrtak će se u Bruxellesu održati izvanredni sastanak ministara zdravstva u vezi sa koronavirusom. Pitanje zdravstva je u nadležnosti država članica i sastanak će biti prigoda da se razmjene iskustva što su pojedine zemlje poduzele po pitanju koronovirusa i kako što bolje iskoordinirati zajednički odgovor na razini EU-a. Sastankom će predsjedavati hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙