FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borrell: I bez Britanije EU ostaje odgovorna sila koja gradi partnerstva

SARAJEVO, 3. veljače 2020. (Hina) - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell najavio je u ponedjeljak kako će EU, bez obzira na izlazak Britanije iz članstva, nastaviti dosljedno provoditi svoje međunarodne obveze i jačati unutarnje jedinstvo te graditi partnerske veze s državama poput Bosne i Hercegovine.

"Nastavljamo ispunjavati svoje obveze. I dalje ćemo se pridržavati sporazuma koji nas povezuju s našim međunarodnim partnerima poput Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom i nastavljamo razvijati multilateralne okvire suradnje širom svijeta", napisao je Borrell u kolumni koja je objavljena na mrežnim stranicama Delegacije EU u Sarajevu.

Borrell je građanima BiH poručio kako Europska unija ostaje i dalje partner kojem mogu vjerovati i "nepokolebljivi branitelj multilateralizma temeljenog na pravilima, koji surađuje s partnerima kako bi svijet učinili sigurnijim i pravednijim".

Poruka za BiH došla je od Borrella u trenutku kada je ta zemlja suočena s neizvjesnom perspektivnom eventualnog članstva zbog protivljenja država poput Francuske nastavku procesa proširenja kako je do sada vođen.

Visoki predstavnik EU je istaknuo kako je temeljna istina da današnji globalni izazovi, od klimatskih promjena, računalnog kriminala, terorizma ili nejednakosti, zahtijevaju kolektivan odgovor.

Dodao je kako u suočavanju s tim izazovima ruka suradnje ostaje ispružena svima pa i Velikoj Britaniji nakon brexita, jer što je Ujedinjeno Kraljevstvo sposobnije ići ukorak s EU i zajedno s partnerima širom svijeta, veće su šanse za učinkovito rješavanje ovih problema.

"U samom srcu projekta Europske unije je ideja da smo zajedno jači. Kao i da je objedinjavanje naših resursa i inicijativa najbolji način za postizanje zajedničkih ciljeva. Brexit to ne mijenja i nastavljamo dalje sa svojim projektom, nas 27", poručio je šef eurodiplomacije.

Španjolski je političar podsjetio kako zemalje-članice EU i dalje čine jedinstveno tržište od 450 milijuna građana i više od 20 milijuna tvrtki koje i i dalje predstavljaju najveći trgovinski blok na svijetu. No, kako je istaknuo, države-članice Unije u odnosima s Velikom Britanijom žele ići dalje od toga na temelju zajedničkih vrijednosti.

"Želimo ići dalje od okvira trgovine i raditi dalje zajedno na sigurnosti i obrani, odnosno na poljima na kojima Ujedinjeno Kraljevstvo ima iskustva i resurse koje je najbolje koristiti u okviru zajedničkih napora", napisao je Borrell.

Pojasnio je kako to znači da se u svijetu velikih izazova i promjena, nemira i tranzicije mora međusobno savjetovati i surađivati, i bilateralno, kao i u ključnom regionalnom i globalnom kontekstu kroz UN, Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), NATO ili G20.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙