FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Flego: Nagrada Saharov Ilhami Tohtiju nije šamar Kini nego priznanje velikanu

STRASBOURG, 18. prosinca 2019. (Hina) - Nagrada Saharov Europskog parlamenta Ilhamu Tohtiju nije šamar Kini nego priznanje borcu za ljudska prava, rekao je hrvatski europarlamentarac Valter Flego nakon svečanog uručenja te nagrade u srijedu u Strasbourgu.

Europski parlament nagradu Saharov za slobodu misli 2019. dodijelio je Ilhamu Tohtiju, ujgurskom ekonomistu i borcu za prava kineske manjine Ujgura, koji je u Kini osuđen 2014. na doživotni zatvor zbog optužbi za separatizam.

Kina je početkom listopada osudila nominaciju Ilhama Tohtija za nagradu Saharov i optužila Europski parlament da "podupire terorizam".

"Zahtijevamo da Europski parlament jasno razlikuje dobro od zla, i povuče svoje nominaciju te prekine podržavati separatizam i terorizam", izjavio je tada Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Ilhama Tohtija su, na prijedlog kluba liberala "Renew Europe" kojemu pripada i iDS-ov europarlamentarac Flego, izabrali predsjednik parlamenta i predsjednici klubova zastupnika 24. listopada 2019.

"Ovo nije šamar Kini već priznanje jednom velikanu, a cilj je EU-a potaknuti naše partnere da aktivno promiču ljudska prava, prava radnika i zaštitu okoliša", rekao je za Hinu Flego i istaknuo da je sretan "što je kandidat predložen od strane moje grupacije Renew Europe osvojio nagradu Europskog parlamenta Saharov za slobodu misli".

"Zločini nad Ujgurima neoprostivi su, a Europski je parlament danas kazao NE neljudskoj praksi prisile u svrhu odricanja etničkog i vjerskog uvjerenja pojedinaca. Naša Europa to odlučno odbija", kaže Flego.

"Europa je ovime jasno poručila da beskompromisno podržava miroljubivu borbu za ljudska prava. Sloboda misli i vladavina prava nemaju alternative. Zato se snažno protivimo doživotnoj zatvorskoj kazni koju Tohti služi u kineskom zatvoru. Tohti je sinonim današnjice za dijalog, za slobodu misli i pomirenje te neustrašivi glas temeljnih ljudskih sloboda", ističe zastupnik.

llham Tohti je pripadnik ujgurske etničke skupine koju većinom čine muslimani u Xinjiangu, velikoj pokrajini na sjeverozapadu Kine koja je pod čvrstom kontrolom kineske policije.

"Ilham Tohti zagovara dijalog i primjenu zakona o regionalnoj autonomiji u Kini. Osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu no i dalje zagovara umjerenost i pomirenje", rekao je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli prigodom uručenja nagrade. 

Nagradu je u ime Ilhama Tohtija na svečanosti u Europskom parlamentu preuzela njegova kći Jewher Ilham.

Europski parlament svake godine dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu misli, osnovanu u čast ruskom fizičaru i disidentu Andreju Saharovu. Nagrada je osnovana 1988. kako bi se istaknulo iznimne pojedince i organizacije koji se bore za ljudska prava i fundamentalne slobode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙