FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 15. prosinca 2019. (Hina) - Sljedeći tjedan, zadnji puni radni tjedan u ovoj godini u europskiim insticijama, Europska komisija će objaviti jesenski paket zimskog semestra, u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, u Bruxellesu se održavaju dva ministarska sastanka.

Europska komisija će u utorak u Strasbourgu objaviti jesenski paket Europskog semestra, koji uključuje Godišnji pregled rasta u EU, Izvješće o mehanizmu upozoravanja i Zajedničko izvješće o zapošljavanju.

Objavljivanjem tih dokumenta započinje novi ciklus Europskog semestra, mehanizma za koordinaciju ekonomskih politika unutar EU-a.

Izvješće o mehanizmu upozoravanja služi kao sredstvo za analizu namijenjeno otkrivanju makroekonomskih neravnoteža. Komisija je u veljači ove godine potvrdila da Hrvatska nema više prekomjerne makroekonomske neravnoteže.

U Strasbourgu se sljedeći tjedan održava zadnja ovogodišnja plenarna sjednica Europskog parlamenta. U srijedu je predviđeno uručivanje nagrade Saharov, koju je ove godine dobio ujgurski intelektualac i aktivist za ljudska prava Ilham Tohti , koji je u Kini osuđen na doživotni zatvor. Nagradu će primiti njegova kći koja će ga predstavljati.

Ilham Tohti je pripadnik ujgurske etničke skupine koju većinom čine muslimani i uglavnom žive u Xinjiangu, golemoj pokrajini na sjeverozapadu Kine koja je godinama bila poprište atentata a sada je pod čvrstom policijskom kontrolom. Kina je početkom listopada osudila njegovu nominaciju za nagradu Saharov optuživši Europski parlament da "podupire terorizam". 

Nagradu Saharov za slobodu misli svake godine dodjeljuje Europski parlament pojedincima i organizacijama koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava i temeljne slobode u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potpora dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore.

U srijedu će predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predstaviti zastupnicima rezultate sastanka na vrhu održanog 12. i 13. prosinca.

Parlament će u petak birati Europskog ombudsmana na mandat od pet godina. Kandidatkinje za tu poziciju su Irkinja Emily O'Reilly, koja je i u prethodnih pet godina obnašala tu dužnost i Šveđanka Cecilia Wikstroem.

U ponedjeljak i utorak u Bruxellesu sastaje se Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo. Kao i svake godine u prosincu očekuje se duga rasprava o utvđivanju godišnjih kvota za izlov ribe u Atlantiku i Sjevernom moru.  

U četvrtak se održava Vijeće za okoliš, što je zadnji ovogodišnji ministarski sastanak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙