FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimistična očekivanja Beograda od nove Europske komisije

BEOGRAD, 11. rujna 2019. (Hina) – Srbijanski dužnosnici pozdravili su u srijedu novu Europsku komisiju i izbor novog povjerenika za proširenje te očekuju kompromisno rješenje za Kosovo, a šef Delegacije EU u Srbiji poručuje da Zapadni Balkan „ostaje prioritet“, ali je ključno da ta regija provede strukturne reforme. 

„Portfolio za Zapadni Balkan ostaje isti, struktura ostaje ista - a to su vladavina prava, razvoj ekonomije, razvoj javne administracije, borba protiv korupcije, dobri odnosi sa susjedima, kao i rješavanje regionalnih sporova“, poručio je Fabrizi u srijedu u Beogradu na konferenciji „Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU“ .

Strukturne reforme bit će „ključna pitanja“ za države Zapadnog Balkanu u mandatu nove EK, rekao je Fabrizi.

Potpredsjednica srbijanske vlade Zorana Mihajlović u srijedu je u pisanoj izjavi poručila da očekuje uspješan rad nove EK. 

"Ohrabruju predloženi sastav EK i ciljevi", koje je postavila von der Layen, napisala je i ocijenila da to pokazuje da se  EU kao zajednica, želi postaviti kao ključan geopolitički faktor.

"Posebno raduje što je za povjerenike predloženo 13 žena, najviše do sada, što pokazuje koliko je za EU važna rodna ravnopravnost“, ocijenila je.

Mihajlović očekuje da će se odmah nakon izvanrednih izbora na Kosovu u listopadu, EK usredotočiti na pregovore Beograda i Prištine i postizanje kompromisnog rješenja za Kosovo, uz „fer i izbalansiranu politiku Europe prema Srbiji“, u kojoj će se cijeniti i vrednovati „rezultati i provedene reforme“.

U prilog tome govori i izbor bivšeg mađarskog ministra pravde Laszla Trocsanyija na čelo resora za proširenje i susjedstvo, s obzirom na to da se on „otvoreno zalaže za proširenje EU na
zemlje Zapadnog Balkana“.

I srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović ističe da je „za Srbiju važno“ što povjerenik za proširenje dolazi iz Mađarske, jer ta zemlja „u kontinuitetu, i to vrlo glasno, podupire politiku proširenja i najglasniji je zagovornik brzog napretka Srbije na europskom putu“.

Joksimović očekuje da će Trocsanyi „dati pozitivniji ton“ višegodišnjoj „dosta skeptičnoj retorici“ u svezi proširenja EU, uz “novi impuls politici proširenja“. 

Jovanović je podsjetila i da je predsjednica EK Ursula fon der Layen u svom prvom obraćanju rekla da politika proširenja ostaje važna i da postoji otvorena perspektiva za Zapadni Balkan. 

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙