FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šarolik sastav nove Komisije sa zanimljivim biografijama

BRUXELLES, 10. rujna 2019. (Hina) - Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je u utorak strukturu i sastav svoje šarolike ekipe povjerenika, među kojima ima bivših misica, potomaka aristokratske obitelji, bivših komunista kao i onih koji su proveli određeno vrijeme u zatvoru, ali na temelju lažnih optužbi.

 U novoj Komisiji uspostavljen je gotovo potpuni muško-ženski paritet, 13 žena i 14 muškaraca, što je bio jedan od ciljeva novoizabrane predsjednice. U sadašnjoj Junckerovoj Komisiji devet je žena, a ukupno od 1958. kada je formirana prva Komisija bilo je 183 povjerenika, od čega samo 35 žena. Ursula von der Leyen je prva žena na čelu Komisije. 
  Predsjednica Ursual von der Leyen, rođena je 1958. u Bruxellesu, gdje je njezin otac, kasniji premijer savezne države Donja Saska Ernst Albrecht, obnašao visoke funkcije u Europskoj ekonomskoj zajednici i Europskoj zajednici, pretečama Europske unije. Von der Leyen je u Bruxellesu provela prvih 13 godina svog života. Godine 2005. ulazi u njemačku vladu u kojoj je najprije bila ministrica obitelji, zatim ministrica rada i na kraju ministrica obrane te je najdugovječnija ministrica u vladama koje je do sada vodila kancelarka Angela Merkel.
 Liječnica po struci, majka je sedmoro djece. Poznato je da je desetak godina jedanput tjedno doručkovala s bivšim ministrom financija i jednim od najvažnijih političara CDU-a Volfgangom Schaeubleom.
Nizozemac Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Junckerove Komisije, u novoj će biti  jedan od troje izvršnih potpredsjednika. Bivši je nizozemski ministar vanjskih poslova. Timmermans je socijademokrat koji je u Junckerovoj Komisiji bio zadužen za vladavinu prava i često kritizirao Poljsku i Mađarsku, zbog čega i nije baš omiljen u vladajućim krugovima u Varšavi i Budimpešti.
Druga izvršna potpredsjednica je Dankinja Margrethe Vestager, koja je kao povjerenica za tržišno natjecanje stekla reputaciju "čelične dame" zbog inzistiranja da na europskom tržištu svi moraju igrati po pravilima zbog čega se sukobila s američkim tehnološkim divovima, kojima je odrezala rekordne kazne. Ona dolazi iz liberalne političke skupine.
Tri najjače političke skupine u Europskom parlamentu imaju najvažnije predstavnike u Europskoj komisiji - Ursulu von der Leyen, koja pripada demokršćanima, to jest Europskoj pučkoj stranci, Timmermansa koji je socijaldemokrat i liberalke Vestager.
Osim Timmermansa i Vestager u novoj Komisiji još je šest imena koji su članovi sadašnje Komisije. To su Valdis Dombrovskis iz Latvije, koji je treći izvršni potpredsjednik,  Marija Gabriel iz Bugarske, Joannes Hahn iz Austrije, Phil Hogan iz Irske, Vera Jourova iz Češke i  Maroš Šefčovič iz Slovačke,
Hrvatska predstavnica Dubravka Šuica predložena za potpredsjednnicu za demokraciju i demografiju rođena je 20. svibnja 1957. u Dubrovniku gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je engleski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega je godinama bila profesorica u školi te ravnateljica "Gimnazije Dubrovnik"
Šuica je obnašala dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru u tri mandata od 2001. do 2011. Od 2004. je pet puta uzastopno izabrana za potpredsjednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.
U listopadu 2012. izabrana je za potpredsjednicu zajednice žena EPP-a.
U travnju 2013. Šuica izabrana je za zastupnicu u Europskom parlamentu, a u svibnju 2014. je ponovno izabrana za europsku zastupnicu, a u svibnju ove godine po treći put. U EP-u je obnašala dužnosti potpredsjednice Odbora za vanjske poslove, Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, a od lipnja ove godine je potpredsjednica Kluba Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u europskoj skupštini. 
Austrijancu Johannes Hahnu (EPP), ovo je treći mandat u Komisiji. U drugoj Barrosovoj komisiji bio je povjerenik za regionalnu politiku, a u Junckerovoj povjerenik za pregovore o proširenju i susjedstvo. Slično kao i predsjednica Ursula von der Leyen bio je optužen za plagiranje doktorske teze, ali mu je nakon istrage dopušteno da zadrži titulu doktora znanosti.
Belgijanac Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, član je belgijske frankofone liberalne stranke Reformski pokret (MR). Bio je ministar financija od 1999. do 2011, a od 2011. do 2019. ministar vanjskih poslova. Njegovim odlaskom i odlaskom Charlesa Michela, koji od 1. prosinca preuzima dužnost predsjednika Europskog vijeća, belgijski frankofoni liberali gube dvojicu najvažnijih političara.
Bugarka Marija Gabriel, povjerenica za inovacije i mlade, je prije ulaska u Junckerovu Komisiju 2017. u kojoj je naslijedila Kristalinu Georgievu, bila je zastupnica u Europskom parlamentu od 2009. do 2017. Ima snažne francuske veze, školovala se u Francuskoj i udala se za Francuza.
Cipranka Stella Kyriakides, zdravstvo, po struci je dječji psiholog, karijerna političarka i najbliža suradnica ciparskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa. Nema iskustva u europskoj politici, osim što je bila predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.
 Čehinja Vera Jourova, potpredsjednica zadužena za vrijednosti i transparentnost, bila je ministrica i zastupnica u češkom parlamentu. Studirala je kulturnu antropologiju. Godine 2006. optužena je za korupcije, optužbe su se kasnije pokazale neutemeljenima, ali je  zbog toga provela 33 dana u zatvoru. Snažno se zauzimala za jednaku kvalititetu proizvoda koji se prodaju pod istom robnom markom bez obzira u kojem dijelu Europe se prodaju. 
 Estonka Kadri Simson, povjerenica za energiju, dolazi s mjesta ministrice za ekonomske poslove i infrastukturu u estonskoj vladi. Članica je Stranke centra, koja pripada liberalnoj političkoj skupini.
Finkinja Jutta Urpilainen, povjerenica za međunarodna partnerstva, bivša je ministica financija i bivša čelnica finskih socijaldemokrata i to kao prva žena u Finskoj koja je obnašala te dužnosti. Na sastancima euroskupine na kojima su ministri financija eurozone razgovorali o programima financijskog spašavana zemalja koje su zapale u dužničku krizu, čvrsto je inzistirala na kolateralima, jamstvima za financijsko spašavanje.
Francuskinja Sylvie Goulard, povjerenica za unutranje tržište i obrambenu industriju, dolazi iz Marseillea i izrazito je proeuropski orijentirana. Bliska je suradnica predsjednika Emmanuela Macrona. Govori njemački i talijanski. Kratko vrijeme bila je ministrica obrane. Bila je zastupnica u Europskom parlamentu te radila u kabinetu Romana Prodija, dok je on bio predsjednik Komisije.
Grk Margaritis Schinas, potpredsjednik za očuvanje europskog načina života, koje uključuje i pitanje migracija, donedavno je bio glasnogovornik Junckerove Komisije, ne pretjerano omiljen među bruxelleskim dopisnicima koji mu često zamjeraju arogantnost, iako je uredno odgovarao na upite i telefonom i sms-om. Bio je zastupnik Europskog parlamenta od 2007. do 2009. 
Mađar Laszlo Trocsanyi dobio je resor proširenja i susjedstva. On je u mađarskoj vladi od 2014. do 2019. bio ministar pravosuđa. Iako nije član mađarske vladajuće stranke Fidesz, Trocsanyi je bio na čelu liste te stranke za europske izbore. Očekuje ga oštro saslušanje u Europskom parlamentu jer su njegovu ministarskom mandatu uvedene promjene u pravosuđu koje su nailazile na kritike u EU-u.
Irac Phil Hogan, dosadašnji povjerenik za poljoprivredu, sada je dobio važan resor trgovine. Član je irske centrističke stranke Fine Gael, a u irskoj vladi svojedobno je bio ministar za okoliš. Važi za spretnog pregovarača, koji Irskoj omogućava da ima veću ulogu od svoje težine. Vrlo je oštar kritičar Brexita i britanskog premijera Borisa Johnsona.
Talijan Paolo Gentiloni Silver, povjerenik za ekonomska pitanja, potomak je plemičke obitelji. U ranoj mladosti bio je aktivist kranje ljevice, a kasnije je postao predsjednik Demokratske stranke, koja je na lijevom centru. Bio je talijanski premijer nakon ostavke Matea Renzija. Veliki je protivnik koalicije njegove stranke s populističkim Pokretom 5 zvijezda, tako da je njegov odlazak u Bruxelles dobar izlaz iz nacionalne politike.
Latvijac Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik, u sadašnjoj Junckerovoj komisiji je potpredsjednik zadužen za euro i socijalni dijalog. Pet godina je bio premijer Latvije, a podnio je ostavku nakon tragedije kada se urušio krov jednog trgovačkog centra ubivši 54 ljudi.
Povjerenik za okoliš je najmlađi član Komisije, Litvanac Virginijus Sinkevičius, 28 godina. U politiku je ušao 2016., član je seljačko-zelene stranke, ali njegova stranka nije u zastupničkom klubu zelenih u Europskom parlamentu. Mediji pišu da u svom uredu drži šešir Donalda Trumpa s natpisom "Make America Great Again".
Luksemburžanin Nicolas Schmit, povjerenik za rad, dugo je godina bio ministar u vladama koje je vodio Jean-Claude Juncker i njegov nasljednik Xavier Bettel. Dobar poznavatelj EU-a jer je šest godina bio veleposlanik svoje zemlje pri EU-u.
Helena Dalli, povjerenica za jednakost, je prva Maltežanka imenovana u Europsku komisiju. Prije 40-tak godina izabrana je za miss Malte i sudjelovala na izboru za miss svijeta. Kratko se okušala i na filmu, glumeći policajku. Članica je Laburističke stranke i obnašala je dužnost ministrice za socijalni dijalog i europska pitanja.
Poljak Janusz Wojciechowski, povjerenik za poljoprivredu, ima zanimljiv politički put. Bio je sudac u komunističkoj Poljskoj i član agrarne stranke koja je bila satelit komunističkoj partiji. Nakon pada komunizma ušao je poljski parlament kao član Poljske seljačke stranke. Bio je i zastupnik u Europskom parlamentu, gdje je naprije pripadao Europskoj pučkoj stranci na desnom centru, zatim Europi nacija, koja je još desnije. Prije europskih izbora 2009. ušao je u današnju vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS), koja je u skupini europskih konzevativaca i reformista. Godine 2016. podnio je ostavku tijekom svog trećeg mandata u Europskom parlementu nakon što je postao član Europskog revizorskog suda.
Portugalka Elisa Ferreira, povjerenica za koheziju i reforme, obnašala je nekoliko ministarskih dužnosti i u tri mandata bila je zastupnica u Europskom parlamentu. Za povjerenicu dolazi s mjesta zamjenice guvernera Nacionalne banke Portugala.
Rumunjka Rovana Plumb, povjerenica za promet, dolazi iz vladajuće socijaldemokratke stranke PSD, čiji je vođa Liviua Dragnea završio u zatvoru zbog zloouporabe vlasti. Bila je ministrica za europske fondove, a 2017. je optužena za korupciju ali je istraga zaustavljena jer su joj zastupnici odbili skinuti imunitet.
Slovak Maroš Šefčovič, potpredsjednik za međuinstitucionalne odnose, po treći put je član Komisije. Sudjelovao je na prošlim predsjedničkim izborima u Slovačkoj, ali bez uspjeha. 
Slovenac Janez Lenarčič, povjerenik za upravljanje krizama, je karijerni diplomat koji u Komisiju dolazi s mjesta slovenskog veleposlnika pri EU-u. Bio je savjetnik bivšeg premijera Janeza Drnovšeka za međunarodne odnose. Ne pripada nijednoj političkoj stranci, a to je i razlog što ga je premijer Marjan Šarec predložio za povjerenika, želeći izbjeći sukobe među koalicijskim strankama.
Španjolac Josep Borrell je Katalonac koji se oštro protivi neovisnosti Katalonije. Svojedobno je bio predsjednik Europskog parlamenta, a na mjesto potpredsjednika Komisije i visokog predstavnika za vanjsku i sigurosnu politiiku dolazi s mjesta španjolskog ministra vanjskih poslova.
Šveđanka Ylva Johansson, ministrica za unutranje poslove, započela je svoju političku karijeru kao komunist a kasnije prešla socijaldemokratima. Bila je ministrica u pet različitih vlada, a politički pripada lijevom krilu švedskih socijalnih demokrata. Svojedobno je bila profesorica matematike, fizike i kemije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙