FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Staničić: Ovo su prvi pravi europski izbori u Hrvatskoj

ZAGREB, 26. svibnja 2019. (Hina) - Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić poručila je u nedjelju da su ovo "prvi pravi europski izbori u Hrvatskoj" a građani upoznatiji s radom EP-a nego prije pet godina, zbog čega očekuje veću izlaznost hrvatskih birača kojih je na birališta do 16,30 sati izašlo 21,31 posto.

"Ovo su prvi pravi europski izbori u Hrvatskoj", istaknula je Staničić u Kući Europe u Zagrebu. Očekuje veću izlaznost birača jer smatra da se posljednjih nekoliko godina rad EU-a približio građanima u Hrvatskoj. Na prošlim europskim izborima glasalo je tek 25,24 posto hrvatskih građana. Izlaznost među mladima je bila još niža, tek 13 posto.

Ove godine pokrenuta je kampanja ovajputglasam.eu kojoj se priključilo preko 27 tisuća hrvatskih građana, među kojima najviše mladih.

"Mladi su zainteresirani, a nisku izlaznost prije pet godina pripisujem nedovoljnoj informiranosti", istaknula je za Hinu aktivistica kampanje ovajputglasam.eu Adrijana Nikitović.

Podaci o izlaznosti 2014. potaknuli su i studenticu Pravnog fakulteta Doroteju Horvat da se priključi nepolitičkoj kampanji i mobilizira prijatelje, obitelj i poznanike da izađu na izbore za Europski parlament.

"Aktivnosti kampanje provodili smo po cijeloj Hrvatskoj, tom prilikom smo posjetili i Slavoniju gdje je mladih sve manje, ali očekujem da će na ovim europskim izborima više mladih dati svoj glas, bar za 2 postotna boda više nego prije pet godina”, rekla je Hini Doroteja Horvat.

Prodekan Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju Dag Hammarskjold Goran Bandov smatra da je slab odaziv na bilo koje izbore u Hrvatskoj rezultat loše stranačke politike.

"Stranke su izgubile doticaj s građanima, a mladi su tu najosjetljivija skupina. EU puno nudi mladima, kroz program Erasmus+ prije svega, ali građani, osobito mladi, će puno više izlaziti na izbore kada se vrati povjerenje u politiku", smatra Bandov.

Komunikacijski stručnjak Gordan Turković složio se da su se političke stranke udaljile od mladih.

"Političke stranke lutaju i ne znaju se približiti mladima."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙