FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski pučani na završnom skupu u Muenchenu pozvali na borbu protiv populizma

MUENCHEN, 24. svibnja 2019. (Hina) - Čelnici Europske pučke stranke (EPP) pozvali su na završnom predizbornom skupu za izbore za Europski parlament u petak u Muenchenu na borbu protiv desnog i lijevog populizma i nacionalizma.

„Mi ćemo se u nedjelju do posljednje minute boriti da nam populisti i nacionalisti ne uzmu našu Europu“, rekao je Manfred Weber, kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije.

On je zaključio kako „nije kontradiktornost biti ponosan Bavarac, ponosan Nijemac i istodobno i ponosan Europljanin“.

Skupu se obratila i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je istaknula da je Weber odabran na mjesto glavnog kandidata zato što je netko tko „gradi mostove“ i time se nalazi rame uz rame s onima koji su utemeljili ovu Europu.

„I zato je Manfred Weber naš kandidat i zato ćemo ga, ako osvojimo većinu u Europskom parlamentu, podržati u kandidaturi za mjesto predsjednika Europske komisije“, rekla je Merkel kojoj je ovo jedini nastup u sklopu predizborne kampanje za EU izbore.

Merkel je na kraju svog govora upozorila na opasnost od populizma i autoritarnih režima u Europi.

„Napad na slobodu medija, huškanje protiv građana, pritisak na pravosuđe, to nisu vrijednosti Europe i zato se moramo suprotstaviti onima koji tako nešto propagiraju“, rekla je Angela Merkel.

Predsjednik EPP-a Joseph Daul je u svom obraćanju u Muenchenu također upozorio na potrebu borbe protv ekstremista s oba krajnja politička spektra.

„Pred nama leži najvažniji EU izbori u povijesti Europske unije. Nacionalisti i marksisti žele uništiti Europu. Mi ih moramo u tome spriječiti“, rekao je Daul.

Bavarski premijer i predsjednk Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder pozvao je u borbu protiv „onih s desna i onih s lijeva koji loše govore o Europi“.

„Suradnja s desnim populistima za nas ne dolazi u obzir“, rekao je predsjednik CSU-a Markus Soeder koji je poručio kako pučani žele „Europu građana“ a ne Europu ljevičara ili desničara.

Kao trenutno najvažniju političku borbu u Europi i hrvatski premijer Andrej Plenković je istaknuo borbu protiv populizma.

„To je borba između onih koji su ozbiljni, trezveni i racionalni i onih koji znaju koje su europske odgovornosti i kompetencije i onih koji ne znaju mnogo o Europi i koji su demagozi i populisti u negativnom smislu te riječi“, rekao je Plenković te dodao kako su ovi izbori prilika da se jasno kaže „ne“ demagozima.

Više govornika je upozorilo na primjeru Austrije, u kojoj se vlada raspala zbog skandala Slobodarske stranke Austrije, kako se s „desnim populistima ne može vladati“.

Skupu u Muenchenu je trebao prisustvovati i predsjednik Austrijske narodne stranke Sebastian Kurz ali je nastup otkazao zbog zauzetosti povezanosti s trenutnim razvojem situacije u Austriji. On se video porukom obratio sudionicima skupa u Muenchenu i Weberu zaželio mnogo uspjeha.

Počasni gost skupa je bio bivši vođa poljske Solidarnosti Lech Walesa a govor je održao i bugarski premijer Bojko Borisov.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja demokršćanska Unija CDU/CSU na izborima u nedjelju može računati s oko 30 posto glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙