FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filmski umjetnici u Cannesu pozivaju na europske izbore

ZAGREB, 22. svibnja 2019. (Hina) - Filmski umjetnici okupljeni na festivalu u Cannesu, među kojima su i hrvatski autori, pozvali su građane da izađu na izbore za Europski parlament kako bi dali svoj glas očuvanju temeljnih europskih vrijednosti koje su ugrožene ne samo u svijetu već i unutar Europske unije, priopćio je u srijedu Ured EP-a u Zagrebu.

Izbori za Europski parlament održavaju se od 23. do 26. svibnja. U Hrvatskoj je izborni dan nedjelja, a u novi saziv EP-a bira se 12 hrvatskih zastupnika.

"Unija je izgrađena na načelu otvorenih granica, slobodnog kretanja, bratstva i solidarnosti – vrijednostima koje su danas posvuda ugrožene, među ostalim i unutar nje same", piše u manifestu koji je potpisalo oko 500 umjetnika, među kojima su i autori i glumci iz zemalja izvan Europske unije.

"Europa nije savršena, ali je jedinstvena i predstavlja inspiraciju čitavom čovječanstvu (...) Stoga ćemo od 23. do 26. svibnja glasati na izborima za Europski parlament. U pitanju je ne samo naša zajednička budućnost, već možda i naša budućnost općenito", dodaje se u manifestu.

Filmski umjetnici su istaknuli da je "slobodna i demokratska Europa ujedno i Europa kreativnosti, slobode mišljenja i izražavanja", ali je suočena s "radikalnim i nazadnim težnjama koje se ponovno šire poput kuge te je naša dužnost stati u obranu tih vrijednosti".

"U bitci ideja moramo odlučno zastupati svoja uvjerenja", poručili su filmaši.

Iako se Uniji, ističu redatelji i glumci, zamjera tromost u rješavanju gorućih političkih, ekoloških i socijalnih kriza, "u njenoj su srži humanost i ljepota".

Potpisivanje manifesta potaknulo je Udruženje francuskih redatelja (SRF), Directors' Fortnight, Europska filmska akademiija (EFA), Federacija europskih redatelja (FERA), te Društvo audiovizualnih autora (SAA).

Među potpisnicima manifesta su, između ostalih, Dalibor Matanić, Hrvoje Hribar, Zrinko Ogresta, Wim Wenders, Costa-Gavras, Valeria Golino, Neil Jordan, Pawel Pawlikovski, Ralph Fiennes, Wolfgang Fischer, July Delpy, Veerle Baetens i Stellan Skargard.

 

 

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙