FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski dužnosnik kaže da broj dronova u svijetu i Europi spektakulano raste, uskoro će ih biti 45 milijuna

MADRID, 15. ožujka 2019. (Hina) - Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, trebala bi uskoro predstaviti pravila za korištenje dronova u bloku od 28 zemalja budući da broj tih bespilotnih letjelica “spektakularno raste”, rekao je Henrik Hololei, glavni ravnatelj uprave Europske komisije za mobilnost i promet.

“U idućih nekoliko godina očekujemo spektakularni rast broja dronova u komercijalnim aktivnostima. Do 2022. u svijetu će biti 45 milijuna dronova od čega 25 posto u Europi”, rekao je Hololei na Svjetskom kongresu industrije upravljanja zračnim prometom u Madridu.

Na svijetu je bilo ukupno 11,3 milijuna dronova 2018., kako onih komecijalnih tako i onih specijaliziranih kakve koristi vojska, podatak je Europske komisije. 

Primjena bespilotnih zrakoplova i letjelica u naglom je porastu jer su područja njihove primjene višestruka od strane državnih službi poput nadzora državnih granica, mora, poljoprivrednih kultura i infrastrukture. Dronove, međutim, sve više koriste i mali civilni korisnici za svoje potrebe pout snimanja raznovrsnih događaja, poput svadbi i nogometnih utakmica, ili izrađivanja turističkih fotografija iz zraka.

Budući da te letjelice postaju sve učestaliji sudionik zračnog prometa potrebno je odobrenje državnih institucija za njihovo sigurno korištenje.

Europska komisija ih je 2015. uključila u svoju zrakoplovnu strategiju te ih uvrstila u inovacijske i digitalizacijske politike, kao i politike vezane za smanjenje onečišćenja okoliša.

“U rujnu prošle godine stupila su nova sigurnosna pravila koja daju EU nadležnost za reguliranje dronova bez obzira na njihovu masu. Trenutačno smo u završnoj fazi dovršenja naših prvih pravila kojima će se regulirati dronovi”, izjavio je Halolei. “Nadamo se da će ta pravila biti uskoro usvojena”, napomenuo je bez navođenja konkretnog vremenskog roka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙