FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Pčelarskom sajmu 136 izlagača iz Hrvatske i inozemstva

Autor: Igor Kokoruš

BJELOVAR, 6. veljače 2019. (Hina) - Na 15. međunarodnom pčelarskom sajmu, koji će se ovog vikenda održati u Gudovcu, u blizini Bjelovara, predstavit će se 136 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare Bjelovarskog sajma.

Međunarodni pčelarski sajam održat će se 9. i 10. veljače, a izlagači će se predstaviti na pet tisuća četvornih metara grijanog prostora. Izložbe će biti podijeljene u pet paviljona, a sastojat će se od izložbe i prodaje meda i mednih proizvoda te opreme za pčelare, najavio je direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac, dodajući kako će se održati i 6. izložba vina i vinogradske opreme.

Istaknuo je da će se na sajmu predstaviti najnovije inovacije u pčelarstvu, a pratit će ga edukacije i drugi događaji među kojima je i amatersko natjecanje u pripremi medenjaka i slično. 

Među ostalim, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu i Hrvatskim pčelarskim savezom održat će se "Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka" na kojem će posjetitelji imati priliku upoznati se sa zaštićenim znakom "Med hrvatskih pčelinjaka" u nacionalnoj staklenci. 

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak je rekao kako je Pčelarski sajam dokaz da je bjelovarski kraj među vodećima po proizvodnji i kvaliteti meda, no upozorio je i na probleme u pčelarstvu. 

"Naši pčelari, iako rade najbolji med, teško žive od njega i najčešće im služi za popunjavanje kućnog proračuna", rekao je Hrebak, dodajući da će grad podupirati pčelare kako bi bili što konkurentniji. 

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ponosan je što ta županija u Hrvatskoj prednjači po količini proizvodnje te po kvaliteti meda.

"Kada smo prije 15 godina pokrenuli Pčelarski sajam, željeli smo da on postane značajan u ovom dijelu Hrvatske. Danas je on najznačajniji u ovom dijelu Europe, i za to ide zasluga našim pčelarima, Bjelovarskom sajmu i svima nama", zaključio je župan Bajs.

 

(Hina) xikok ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙